Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Děkan FTVS chce být prvním mužem triatlonu

Děkan FTVS chce být prvním mužem triatlonu


Praha - Z akademické půdy by mohl přijít řád a uklidnění na znesvářené a zaplevelené pole českého triatlonu.

Profesor Václav Bunc, děkan Fakulty tělovýchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze, kandiduje do sobotních voleb na předsedu svazu. „Chceme využít lidi, kteří mohou triatlonu vrátit jeho nedávné výjimečné postavení a teď byli postaveni mimo,“ říká 57letá kapacita.


* Triatlon byl donedávna úspěšný, ale na olympiádě propadl. Proč?


Vnitřní nejistota celého prostředí se přenesla logicky i na sportovce. Projevila se nejednotnost v zajištění přípravy na hry. Závodníci měli kolísavou výkonnost a právě v Aténách si sáhli skoro na dno.


* Co nyní chybí českému triatlonu?


Je v komplikované situaci, potřebuje vnitřně uklidnit. A hlavně využít všech lidí, kteří pro něj něco mohou udělat a teď stojí mimo. Chci se pokusit narovnat narušené vztahy, aby se vrátili zpět. Je to takzvaně malý sport, ale jeho popularita a progresivní image ve světě stále stoupá.


* Poslední rok zvratů jste se podílel na vedení svazu. Kde se staly chyby?


Vedení se „zapouzdřilo“ a nekomunikovalo s terénem. S kluby, které žijí každodenním životem. S pořadateli, kteří jsou schopni sem dovézt Světový pohár. Nebyla jasná koncepce reprezentace. Ztratily se pozice v pozitivní mediální prezentaci, namísto toho se jen propíraly vnitřní skandály.


* Svaz také špatně podchytil rozvoj populárního terénního triatlonu Xterry...


Triatlon dávno není jen ten klasický, olympijský. Existuje celá řada „tlonů“, odvětví Xterra, dlouhý triatlon, kvadriatlon, zimní triatlon. Svaz přece reprezentuje všechny tyto vytrvalostní víceboje. Musí je brát v potaz a pomáhat jim. Ale preference olympijského triatlonu je jasná. Vzhledem k olympiádě.


* Jaká je vaše triatlonová minulost?


Sám jsem nikdy nezávodil. Ale posledních třináct let jsem mu nablízku z hlediska odborného servisu. Na fakultě provádíme testy trénovanosti, diagnostiku, pracujeme na kooperaci tréninkových plánů pro mládež. Prošlo tu mnoho trenérů.


* Triatlon existuje 25 let. Je to mladý, hodně individuální sport složený ze tří protichůdných disciplín. Jeho metodika se teprve vyvíjí...


Myslím, že se u nás podcenila. Právě různorodost disciplín klade vyšší nároky na metodiku sportovní přípravy. V tom svaz nesplnil iniciační a koordinační úlohu. Za několika špičkovými závodníky chybějí jejich mladí nástupci, je tam velká propast.


Profesor Václav Bunc, děkan FTVS





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:05

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze