Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Šest stovek dětí přijde ročně na svět s vážnou vadou srdíčka

Šest stovek dětí přijde ročně na svět s vážnou vadou srdíčka


V České republice se ročně narodí přibližně 600 dětí se srdeční vadou. Právu to řekl docent Jan Škovránek, primář dětského kardiocentra ve Fakultní nemocnici Motol v Praze.

"Diagnostikovat vrozenou vadu umíme již kolem 20. týdne těhotenství a někdy i dříve," uvedl primář. Dodal, že pokud má srdeční vadu matka, ze tří až patnácti procent se přenáší i na plod.

Přibližně deset až patnáct procent všech dětí s vrozenou vadou se nevyléčí, zbylým lékaři dokážou pomoci tak, že žijí plnohodnotným životem. Pokud se velmi závažná srdeční vada zjistí už v těhotenství, rodiče se mohou rozhodnout, zda ukončit těhotenství. Děti s vážným onemocněním srdíčka mohou totiž krátce po narození zemřít a to i přes veškerou lékařskou péči.

Dětské kardiocentrum v Motole bylo založeno v roce 1977 profesorem Milanem Šamánkem, který později sám prodělal těžký infarkt. Ročně zde přijmou 750 dětí s kardiovaskulárním onemocněním, které zde stráví v průměru 11 dní.

Počet srdečních operací je ročně kolem 440 a čekací doba na ně dva měsíce. "Urgentní případy ale řešíme ihned. Ambulantně ročně vyšetříme 4,5 tisíce pacientů," říká doktor Škovránek. Svými výsledky, kdy úmrtnost se pohybuje od jednoho do dvou procent, představuje toto unikátní pracoviště absolutní světovou špičku.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:04

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze