Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Zákon pozastavil vzdělávání lékařů

Zákon pozastavil vzdělávání lékařů


Desítky menších nemocnic přišly o možnost vyslat své zaměstnance, začínající lékaře, na specializovaná fakultní pracoviště ke splnění podmínek postgraduálního vzdělávání. Od 1. října totiž novelou zákona o zaměstnanosti vypadl ze Zákoníku práce paragraf, který zaměstnavateli umožňoval poslat svého zaměstnance pracovat do jiné organizace.



Ministerstvo zdravotnictví, které právní předpis také dostalo k posouzení, si neuvědomilo, že se tato klauzule vztahuje i na čerstvé absolventy lékařských fakult. Mladí lékaři musejí absolvovat v rámci postgraduálního vzdělávání praxi na akreditovaném pracovišti ve fakultní nemocnici. Bez toho nemohou získat atestaci, a být tudíž kompetentní k samostatnému výkonu profese.


Na problém upozornili až delegáti nedávného sjezdu České lékařské komory. Informace ohromila lékaře natolik, že do usnesení sjezdu přímo uložili vedení ČLK chybu v zákonech co nejrychleji vyřešit. "Je to opravdu tak. Pro lékaře, kteří nemají postgraduální vzdělávání ukončené, je to velký problém. Okamžitě jsme vyzvali ministryni Emmerovou, aby to napravila," konstatoval prezident ČLK David Rath.


Nemocnice jsou zaskočeny

Podle právníka komory Jana Macha byli lékaři pro potřeby postgraduálního studia až dosud na školicí pracoviště "zapůjčováni". "To ale novela zákona znemožnila. Je to chyba legislativního odboru ministerstva zdravotnictví, která v podstatě zarazila postgraduální přípravu lékařů všech nefakultních nemocnic. A těch je v zemi drtivá většina," upozornil Mach.


Zpráva zaskočila i ředitele nemocnic. "To jste mne opravdu překvapil," přiznal například jednatel krajské Nemocnice Karlovy Vary Jiří Štefan. "Zrovna nedávno jsme tu měli školení z úřadu práce, na kterém nás na zrušení možnosti vysílat zaměstnance do jiných organizací upozornili. Ale nedošlo mi, že se to vztahuje i na tyto případy. Vždyť by to znamenalo konec postgraduálního vzdělávání," podivil se. Karlovarští lékaři jezdí nabírat zkušenosti buď do Plzně, nebo do Prahy.


Chybu v zákonech uznala i ministryně Milada Emmerová. "Je to pravda. Vím o tom. Je třeba to zkorigovat. Chystáme se to upravit v rámci připravované novelizace zákona o způsobilosti k výkonu lékařských povolání," slíbila.


Na novele už pracují odborníci z Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví. "Mám slíbeno od ředitele (Antonína) Maliny, že s návrhem přijde co nejdříve, abychom ho mohli předat na zpracování legislativcům," dodala Emmerová.



Petr Kučera



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:05

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze