Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Osm studentů dnes v Sezimově Ústí převzalo ceny Edvarda Beneše

Osm studentů dnes v Sezimově Ústí převzalo ceny Edvarda Beneše

ČESKÉ BUDĚJOVICE/SEZIMOVO ÚSTÍ (Táborsko) 22. října (ČTK) - Šest hlavních cen a dvě čestná uznání dnes rozdala porota vítězům tradiční studentské soutěže o cenu Edvarda Beneše. Každoročně ji vyhlašuje město Sezimovo Ústí na Táborsku, kde bývalý prezident trávil poslední chvíle svého života. O ocenění, které je určeno pro práce z historie 20. století a sociologie, usilovalo 21 osob. V kategorii sociologie získala cenu prvního stupně Lucie Kašparová z Masarykovy univerzity v Brně za práci nazvanou Eroze normálních pracovních vztahů s podtitulem Flexibilizace práce v éře postfordismu. Cenu druhého stupně udělila porota její kolegyni z univerzity Daniele Ryšavé za dílo Česká společnost očima zahraničních studentů. Cenu třetího stupně dostal student Univerzity Karlovy Daniel Chytil za sociologickou studii Rámce v azylovém diskursu.

V kategorii historie zvítězil Zdeněk Doskočil z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy za práci Mocenský zvrat v Československu v dubnu 1969. Cenu druhého stupně získala jeho kolegyně z fakulty a současně studentka Přírodovědné fakulty UK Marie Matúšů, která psala o přípravě československých parašutistů pro speciální operace v protektorátu za druhé světové války. Třetí cenu obdržela Martina Fischerová, rovněž z Filozofické fakulty UK, za práci Češi a Slováci k tzv. Rothermerově akci v roce 1927 s podtitulem Příspěvek k problematice revize trianonského míru.

Porota současně udělila dvě čestná uznání. První získala Marta Hladíková z Pedagogické fakulty UK za studii Ústřední svaz československého studentstva v letech 1920-1926. Druhou potom student Filozofické fakulty UK Tomáš Bursík za příspěvek Vězni v trestaneckých pracovních táborech při uranových dolech 1949-1960. Cena nese jméno druhého československého prezidenta, který se do své vily v Sezimově Ústí uchýlil po abdikaci v červnu 1948. Krátce poté, 3. září 1948, v tomto jihočeském městě zemřel.


David Sládek fcz



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:06

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze