Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na českých vysokých školách studuje kolem 10.000 Slováků

Na českých vysokých školách studuje kolem 10.000 Slováků


PRAHA 21. října (ČTK) - České vysoké školy lákají od rozpadu československé federace každým rokem větší počet studentů ze Slovenska. Minulý akademický rok jich v Česku studovalo přes 9300, tedy o 1660 víc než v roce předchozím. Tvoří tak zhruba polovinu ze všech cizinců, kteří navštěvují české univerzity. Vyplynulo to z údajů Ústavu pro informace ve vzdělávání. V roce 1989 studovalo na vysokých školách 3400 cizinců. Cizinci, kteří studují na veřejných vysokých školách v češtině, mají stejné podmínky jako "domácí" studenti - neplatí školné. Pokud zvolí studijní program v cizím jazyce, pak za něj platí. Slováci studují v prezenční i kombinované formě, tedy v denní i dálkové. Řada z nich je zapojena i do doktorandských programů. Denní formou v minulém akademickém roce studovalo 7400 Slováků. Počet slovenských studentů na českých školách není v současnosti nijak omezen.

Mezi ministerstvy školství České a Slovenské republiky existuje několik dohod o spolupráci ve vzdělávání. Díky nim není slovenština na českých školách považována za cizí jazyk a naopak, řekl ČTK ředitel odboru vysokých škol českého ministerstva školství Josef Beneš. Studenti musejí ale akceptovat, že výuku i přijímací řízení absolvují v jazyce dané země. Na českých vysokých školách je výrazně víc Slováků než Čechů na Slovensku. K východním sousedům jezdí studovat z republiky jen asi 300 českých studentů.

Podle Beneše se počet Slováků na českých vysokých školách ale nebude už nijak výrazně zvyšovat, a to ani v případě, že by na Slovensku zavedli školné, jak uvažují. Pokud by se přece jen u východních sousedů za studium platilo, pak by čeští studenti měli zřejmě možnost získat stipendium, aby pokryli náklady spojené s tímto poplatkem.

Slovenské děti chodí i do nižších stupňů škol. V mateřských školách jich loni bylo téměř 300, na základních školách 1500, na středních přes 500 a na vyšších odborných téměř 300. Minulý školní rok studovalo na všech typech škol celkem 12.000 Slováků, o rok dříve to bylo necelých 10.000.


Petra Měšťanová jup



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:06

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze