Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzity se mají spojit s firmami

Univerzity se mají spojit s firmami

České vysoké školy mají být srovnatelné s těmi evropskými. A to hlavně v tom, kolik do nich putuje peněz. Teprve potom můžeme začít něco měnit. Tak se dá přeložit hlavní myšlenka plánu, který vládě předkládá ministryně školství Buzková (ČSSD). Kabinet její návrh posoudí dnes.



Buzková chce, aby stát na vysoké školství v příštích čtyřech letech vynaložil asi o deset miliard korun víc. Za to slibuje zvýšit nabídku studijních míst, dát školám více peněz na vlastní výzkum nebo přispívat studentům na ubytování a stravu.


Změna se má však týkat především toho, jakým způsobem bude ministerstvo VŠ peníze například na vlastní výzkum rozdělovat.


Důležitým měřítkem se má stát jejich vlastní úspěšnost a ne jen to, kolik studentů přijaly. "Zohledníme například to, kolik má univerzita absolventů," říká Josef Beneš z odboru vysokého školství na ministerstvu. Například práva úspěšně dokončí asi osmdesát procent studentů. Technické školy však už jen čtyřicet procent.


"Zájem o tyto obory je v útlumu. Je dobře, že to stát chce podpořit. My už jsme s pár podniky navázali spolupráci. Chtějí absolventy, kteří jim budou vyhovovat," říká prorektor Technické univerzity v Liberci Oldřich Jirsák. Záměr naopak kritizuje například bývalý rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška. Říká, že stát by měl podpořit hlavně jazykové školy. Ministerstvo však říká: je to průmysl, kdo vytváří HDP.


Reforma má maturantům přinést i větší šanci pro to, aby se na vysokou školu vůbec dostali. Mají vzniknout dvě nové vysoké školy, které budou nabízet pouze bakalářské programy.


Co obsahuje reforma vysokého školství

* vzniknou nové vysoké školy, které budou nabízet pouze bakalářské programy

* na vysoké školy se tím pádem dostane více uchazečů

* ministerstvo bude VŠ rozdělovat dotace podle toho, jak jsou školy úspěšné

* školy i jejich studenti se mají více zapojovat do výzkumu

* VŠ mají začít více spolupracovat s podniky, budou třeba společně vypracovávat studijní programy

* školy se mají více zaměřit na celoživotní vzdělávání

* podíl HDP u vysokého školství má stoupnout ze současných 0,9 na 1,3 procent

Technickým a přírodovědným univerzitám ale reforma hodlá pomoci zase jinak. Buzková jim chce příspěvky rozdělovat i podle toho, jak spolupracují s podniky. Firmy - coby budoucí možní zaměstnavatelé vysokoškoláků - mají do obsahu vyučování na univerzitách začít mnohem více mluvit.

Jana Machálková



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:06

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze