Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzita Karlova chce více podporovat vědecké projekty studentů

Univerzita Karlova chce více podporovat vědecké projekty studentů


PRAHA 12. října (ČTK) - Univerzita Karlova (UK) chce příští rok větší měrou podporovat vědecké projekty doktorandů. Její grantová agentura bude disponovat zhruba 74 miliony, letos rozdělila 50 milionů. Na podporu vědecké práce to ale nestačilo, řekl dnes novinářům rektor UK Ivan Wilhelm. Univerzitní grantová agentura letos podpořila více než 180 z 540 podaných projektů. Hlavní strategií univerzity je podle něj doktorandské studium, protože s ním souvisí i vědecká a výzkumná činnost, kterou považují za velmi důležitou. Na UK je v současnosti 7000 doktorandů a každý z nich má svůj individuální studijní plán. Zaměstnanci Univerzity Karlovy pracují na 72 výzkumných záměrech. Současný pětiletý systém jejich podpory letos ale končí, a tak pro příští rok UK žádá ministerstvo školství o podporu 46 projektů, uvedl Wilhelm. Podle něj se podařilo projekty integrovat a budou na nich spolupracovat lidé z různých pracovišť. Budou na ně chtít ale víc peněz než letos. Na projektech se podílí zhruba 2000 akademických pracovníků ze 3500, kteří na UK působí. Nemají zájem, aby byli v řešitelským týmech za každou cenu všichni. Ostatní se mohou uplatnit například v kurzech celoživotního vzdělávání, které škole přinášejí peníze, podotkl rektor. Uvedl, že to je příspěvek UK do reformy vysokých škol a očekává, že je stát za to podpoří. Reforma si klade za cíl zkvalitnit vysoké školy, aby byly konkurence schopné a také zvýšit počet vysokoškoláků. Podle rektora by mladí lidé měli mít možnost si studium na vysoké škole aspoň vyzkoušet. Počet studentů by se podle něj měl zvýšit hlavně v bakalářských studijních programech. Nikdo jim ale nezaručí, jestli dostudují nebo budou přijati do navazujících magisterských programů, podotkl.

Petra Měšťanová mal




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:06

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze