Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vysoké školy se snaží postiženým zajistit sportovní vyžití

Vysoké školy se snaží postiženým zajistit sportovní vyžití


PRAHA 13. října (ČTK) - Vysoké školy se většinou snaží zajistit svým postiženým studentům sportovní aktivity, pokud o ně mají zájem. Mají pro ně připraveny hodiny tělocviku, které vedou pedagogové s potřebným vzděláním, pořádají pro ně turnaje a mohou se zúčastnit i sportovních soustředění.

Univerzita Karlova (UK) vybudovala centrum sportovních aktivit zdravotně postižených studentů v loděnici v Praze - Podolí, které otevře ve čtvrtek. Škola jim zde bude nabízet sportovní aktivity, které jim druh jejich postižení umožní provozovat. Budou se zde moci věnovat například kanoistice nebo cyklistice, řekl ČTK děkan Fakulty tělesné výchovy a sportu Václav Bunc. K dispozici jim budou specialisté, kteří je povedou a upozorní na případná rizika. Centrum bude podle něj zároveň sloužit jako školicí pracoviště pro lidi, kteří budou s handicapovanými pracovat.

Handicapovaní studenti brněnské Masarykovy univerzity se mohou zapojit do všech sportovních kurzů, které nabízí katedra sportovních aktivit, pokud to jejich postižení dovolí. Podmínky pro sportování pro ně vytváří Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky. Řada kurzů se upravuje tak, aby se jich handicapovaní mohli účastnit, řekla ČTK Gabriela Kubelková z tohoto střediska. Postižení se mohou zapojit i do letních a zimních výcvikových kurzů. Největší akcí tohoto druhu byl výstup nevidomých na řecký Olymp.

Na Vysoké škole ekonomické mají speciální hodiny tělesné výchovy pro studenty s různým stupněm postižení. Pořádají pro ně sportovně zaměřené kurzy, dvakrát ročně tenisový turnaj a letos poprvé připravili třídenní sportovní akci, uvedl Miloš Pádivý z katedry tělesné výchovy a sportu. Studenti s lehčím zdravotním postižením se mohou přihlásit do hodin zdravotního plavání nebo zdravotní tělesné výchovy. Zrakově, sluchově a tělesně postižení mohou využít nabídky individuálně řízeného tělesného a sportovního vyžití.

Na Českém vysokém učení technickém mohou postižení studenti chodit na zdravotní tělesnou výchovu. Jinak škola pořádá jednou ročně sportovní akci, která je určena zdravým i postiženým, řekla mluvčí školy Andrea Vondráková.


Petra Měšťanová kar




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:06

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze