Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzita Karlova žádá Klause, aby pomohl unesené studentce

Univerzita Karlova žádá Klause, aby pomohl unesené studentce

PRAHA 26. října (ČTK) - Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze chce, aby se prezident Václav Klaus zasadil o osvobození humanitární pracovnice Miriam Jevíkové. Slovenku, která na fakultě studuje a trvale bydlí v Praze, unesli letos na jaře na Kavkaze neznámí muži. Fakulta v otevřeném dopise prezidenta vyzvala, aby v zájmu záchrany Jevíkové oslovil ruského prezidenta Vladimira Putina.

Dopis, který má ČTK k dispozici, je adresován také slovenskému prezidentovi Ivanu Gašparovičovi, českému ministru zahraničí Cyrilu Svobodovi a slovenskému ministru zahraničí Eduardu Kukanovi.

"Žádáme o urychlené oslovení nejvyšších ruských představitelů včetně prezidenta Vladimira Putina v zájmu záchrany života Miriam Jevíkové," stojí v textu, který podepsal děkan Filozofické fakulty a předseda jejího akademického senátu. Jevíková pracuje pro českou Organizaci pro pomoc uprchlíkům. Unesena byla začátkem června, kdy strávila několik dnů v Pjatigorsku ve Stavropolském kraji při výměnném pobytu pracovníků organizace. Po skončení akce se údajně vydala do Ingušska. Předtím se domluvila s přáteli, aby na ni čekali na osetinsko- ingušských hranicích. Na místo nedorazila. Později se Organizaci pro pomoc uprchlíkům ozvali neznámí únosci a žádali milion dolarů (26 milionů korun) za její propuštění.

Na české úřady se při hledání Jevíkové obrátil také novinář Jaromír Štětina. Zorganizoval i petiční akci, kterou se chce obrátit na prezidenta Klause, aby se o propuštění Jevíkové zasadil. Prezidentskou kancelář v této věci již oslovila také Organizace pro pomoc uprchlíkům. Česká strana tvrdí, že s ruskými úřady musí jednat hlavně Slovensko, protože jde o jeho občanku. Slovensko kontaktovalo například ingušského prezidenta; o případu jednal s ruskou stranou také český velvyslanec v Rusku. Po humanitární pracovnici však přesto nikdo v Ingušsku ani v Severní Osetii nepátrá.


viv kar



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:06

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze