Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rektoři: školné do 15 tisíc korun ročně

Rektoři: školné do 15 tisíc korun ročně

PRAHA - Až 15 tisíc korun ročně by mělo podle rektora Univerzity Karlovy Ivana Wilhelma dělat školné na českých vysokých školách. Rektoři z německých škol, kde studenti stejně jako v Česku dosud neplatí, by rádi zavedli pro začátek poplatky 500 eur, což je zhruba také 15 tisíc korun, ale za semestr.

Reprezentanti univerzit obou států o tom informovali v pátek. Shodli se ale, že není možné zavést poplatky bez fungujících sociálních opatření pro uchazeče z méně majetných rodin.

Výši školného by podle českých i německých rektorů neměl určovat stát, ale samy školy. "Po úvodní fázi by měl být limit 500 eur zrušen, aby byla možná konkurence mezi školami a obory," řekl Stefan Hormuth, rektor Univerzity v Giessenu, podle něhož by univerzity prostředky ze školného využily na financování výuky. Wilhelm zdůraznil, že by významná část vybraných peněz měla jít na stipendia.

V Německu dávají na vysoké školy 1,04 procenta hrubého domácího produktu (HDP), u nás je to 0,8 procenta HDP. Spokojenost v řadách akademiků nevládne podle rektora ani v jedné z obou zemí. Šéfové univerzit z obou zemí tvrdí, že je nutné také víc podpořit vědu a výzkum na VŠ, aby Evropa mohla konkurovat USA a Asii. Nejde ani tak o kvalitu vzdělání, tvrdí šéf Německé konference rektorů Peter Gaehtgens. "Na 40 tisíc Evropanů spolupracuje v USA s tamními vědci na výzkumných projektech, což by těžko mohli, kdyby neměli prvotřídní vzdělání. Problém je udržet je v jejich zemi, aby neodcházeli do zahraničí. Nemáme pro ně atraktivní místa," připustil Gaehtgens.

(zde)


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:08

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze