Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       CVVM: Veřejnost je spokojena s úrovní vzdělávání ve školách

CVVM: Veřejnost je spokojena s úrovní vzdělávání ve školách

PRAHA 5. listopadu (ČTK) - Veřejnost je celkem spokojena s úrovní vzdělávání na českých školách, jejich kvalitu považuje většinou za dobrou. Nejlepší mínění mají lidé o gymnáziích a vysokých školách. Vyplynulo to z říjnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění.

Úroveň vzdělávání na gymnáziích považuje za dobrou 90 procent respondentů, o vysokých školách si to myslí o pět procent lidí méně. Se základními a středními odbornými školami jsou spokojeny zhruba čtyři pětiny dotázaných. V hodnocení dopadla nejhůře střední odborná učiliště, přesto jsou s jejich úrovní spokojeny více než dvě třetiny respondentů.

Hodnocení kvality škol se téměř u všech typů vzdělávacích institucí ve srovnání se zářím 2002 zlepšuje. O tři procenta si v očích veřejnosti polepšily vysoké, střední odborné školy a gymnázia. Základním školám přibyla dvě procenta. Mírně ztratila pouze učiliště, jejichž výuku před dvěma lety oceňovalo o jedno procento lidí více.

Lidé také odpovídali na otázku, zda se základním a středním školám daří u jejich žáků rozvíjet některé schopnosti a dovednosti. Podle respondentů rozvíjejí školy, zejména střední, ve svých žácích potřebné znalosti, samostatnost, sebedůvěru a orientaci ve společnosti a ve světě. Naopak se jim nedaří rozvíjet kázeň, disciplínu a morální hodnoty. Ve srovnání s rokem 2001 hodnotí nyní lidé poněkud hůře základní školy v tom, jak vybavují své žáky potřebnými znalostmi. Méně spokojeni jsou i s tím, jak se jim daří vést žáky ke kázni, disciplíně a morální bezúhonnosti.


kpe khj mal




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:08

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze