Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rektoři: Českým i německým vysokým školám chybějí peníze

Rektoři: Českým i německým vysokým školám chybějí peníze

PRAHA 5. listopad (ČTK) - České a německé vysoké školství trápí společný problém - nedostatek peněz. Česko na tuto oblast dává 0,8 procenta hrubého domácího produktu ročně, Německo jedno procento, a s tím nejsou akademici obou zemí spokojeni, řekl dnes novinářům předseda České konference rektorů Ivan Wilhelm po společném zasedání s německými kolegy. Němečtí a čeští akademici se také shodli na tom, že by zavedení školného mohlo přispět k rozvoji vysokých škol. V ČR stejně jako u západních sousedů se za vysokoškolské studium neplatí. V obou zemích se ale o zavedení školného diskutuje. Čeští poslanci se dokonce zabývají novelou zákona, který by vybírání poplatku za studium umožnil.

Rektoři ale zdůraznili, že zpoplatnění studia musí být doprovázeno sociálními opatřeními, aby se na vysoké školy dostali i studenti ze sociálně slabých rodin. Němečtí rektoři považují za přijatelné školné ve výši 500 eur za semestr (zhruba 15.500 korun). Čeští studenti by podle Wilhelma mohli platit maximálně 15.000 korun za rok studia. Výše školného by podle nich měla být záležitostí jednotlivých vysokých škol. Peníze od studentů by vysoké školy měly využít pro financování výuky a část by měla putovat do jejich sociálních fondů.

Akademici se také shodli na tom, že je třeba ve větší míře podporovat vědu a výzkum na vysokých školách a vytvořit atraktivní místa pro mladé vědce, aby neodcházeli za prací například do USA.

Wilhelm uvedl, že Česká republika zaostává nejen za průměrnými investicemi do školství, ale i v počtu vědců. "V Německu mají 60 vědeckých pracovníků na 10.000 obyvatel, u nás máme jen 34 vědců na stejný počet obyvatel," poznamenal Wilhelm. Proto je třeba nastartovat podpůrné programy, díky nimž bude možné vytvořit například nová pracovní místa, vědecké instituty nebo laboratoře, dodal.

Petra Měšťanová kar





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:08

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze