Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Operace očí v přímém přenosu

Operace očí v přímém přenosu

Vypadalo to neuvěřitelně. Novináři viděli na Oftalmologické klinice fakultní nemocnice na Královských Vinohradech špičkovou oční operaci v přímém přenosu. Kamery byly umístěné jak na operačním sále, tak v operačním mikroskopu. Obraz se přenášel na velkoplošnou projekci do přednáškového sálu Lionského mezinárodního vzdělávacího očního centra, které je součástí kliniky.

Pacientka byla celou dobu při vědomí. Výměna přirozené oční čočky poškozené šedým zákalem za umělou probíhala pouze v lokálním znecitlivění. Profesor MUDr. Pavel Kuchynka, CSc., přednosta kliniky, který operaci vedl, s pacientkou během zákroku hovořil. Ten dopadl úspěšně.

Novináři pak na projekční ploše shlédli telekonferenci s předním odborníkem na šedý zákal Neilem B. Dreslerem, profesorem očního centra v Johns Hopkins Hospital v Baltimoru v USA. Tyto ukázky jim měli přiblížit edukační přednosti Lionského mezinárodního vzdělávacího očního centra v Praze. Na jeho výstavbu věnovalo mezinárodní lionské hnutí, které v rámci humanitárních a dobrovolnických akcí na celém světě podporuje i slabozraké a nevidomé, téměř miliardu korun.

Centrum se stalo ojedinělým vzdělávacím střediskem zejména pro oční specialisty ze střední a východní Evropy. Za dva a půl roku v něm absolvovalo kurzy nebo školení přibližně 300 lékařů.

(ves)


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 04:08

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze