Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nejstarší studenti slavili

Nejstarší studenti slavili


„ Cvičím paměť a přijdu do společnosti většinou dobře upravených paní, které se jednou za 14 dní načinčají, poslouchají kvalitní přednašeče a mají zájem zůstat v obraze o dnešním světě,“ odpověděl Právu, proč se přihlásil na univerzitu třetího věku, čtyřiadevadesátiletý Oto Klíma z Jižního Města. Čiperný pán s hůlkou je nejstarším frekventantem kursů, jež se konají od roku 1987.
„Studuji kurs o spisovatelích zklamaných komunismem,“ prozradil Klíma, který má za sebou teprve první semestr. Dvacet let totiž pobýval mimo republiku. Přestože mám potíže s očima, ve studiu hodlám pokračovat, i kvůli dámám, smál se včera v KD Opatov, kde se tradičně sešli účastníci výuky, aby oslavili nejstarší šestici svých zdatných kolegů.
„Když někdy nemůžu, moje hospodyně mi vystaví omluvenku,“ ujistil Klíma, který přišel v tmavomodrém obleku, modré košili a vázance. Lekci musel vzdát jedinou, když sníh zasypal chodníky.
Klíma byl příslušníkem čs. zahraniční armády, nejdřív v Palestině, pak v Africe. „Dostal jsem se do Anglie a obléhal až do konce války Dunkerque, kde se zachytila posádka německé armády. Pak jsem se vrátil domů a zůstal jsem jako justiční důstojník,“ vzpomínal. „Za generála Čepičky nás všechny vyhodili a já začal pracovat v knižním oboru,“ pokračoval muž, který přišel o rodinu. V důchodu se potkal se spolužačkou z benešovského gymnázia a s ní odjel do Německa.

Oto Klíma by rád ve studiu pokračoval i v příštích letech.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:26

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze