Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Televizní dokument o ženě, která pokořila totalitu

Televizní dokument o ženě, která pokořila totalitu




Růženě Vackové (1901 - 1982), která ovlivnila celé generace svých posluchačů a příznivců, se věnuje nový dokumentární film. V neděli ho ve svém vysílání uvede Česká televize.


PRAHA - Akademická dráha odbornice na archeologii a dějiny umění byla násilně přerušena poprvé nacistickou okupací - na jejím konci byla profesorka Růžena Vacková dokonce zatčena.
V roce 1948 se jako jediná univerzitní učitelka účastnila známého protestního pochodu studentů na Hrad, za což byla posléze z univerzity vyhozena.
Komunistická totalita si s Růženou Vackovou vyřídila účty v roce 1952, když ji zatkla a soudila jako spoluorganizátorku křesťanského hnutí Rodina. Z dvaadvaceti let, k nimž byla odsouzena, strávila ve vězení patnáct a půl roku. Odmítala podat žádost o milost a nepřestávala protestovat proti nespravedlnosti. Stala se oporou ostatním vězeňkyním, pro něž pořádala i přednášky ze svého oboru. V roce 1968 spoluzakládala sdružení K 231 a později patřila k prvním signatářům Charty 77.
Podle režisérky Marie Šandové má Růžena Vacková dodnes mnoho obdivovatelů, přestože zemřela již před více než dvaceti lety. "Její jméno bylo při hledání v archivech jako 'sezame, otevři se', setkávala jsem se jen se vstřícností."

Vězeňské přednášky jako podnět k filmu

Režisérku k natočení filmu přivedl soubor vězeňských přednášek Růženy Vackové, který se jí dostal do ruky před několika lety. "Zjistila jsem, že jsou na takové odborné úrovni, že jim na první přečtení vůbec nerozumím. Byla jsem fascinovaná, čeho bylo možné v podmínkách komunistického vězení dosáhnout."
Snímek s názvem Doctissima Růženka zařadila Česká televize do cyklu Cesty víry a vysílat jej bude v neděli ve 12 hodin na svém druhém programu.







Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:24

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze