Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzita ruší stavbu nových kolejí

Univerzita ruší stavbu nových kolejí

Liberec - Nové koleje pro vysokoškolské studenty v Liberci zřejmě nevzniknou. Kvůli připravované reformě přidělování dotací na ubytování studentů zastavila Technická univerzita v Liberci všechny přípravné práce na jejich výstavbu.
"Nemáme teď žádnou jistotu, že by o ně studenti měli zájem a pustili bychom se do příliš velkého risku," vysvětlil rektor Vojtěch Konopa. Podle původních projektů mělo v okolí současných kolejí v Harcově vzniknout až patnáct set lůžek.
Podle připravované reformy, kterou prosazuje studentská komora Rady vysokých škol, by měly peníze od státu na ubytování dostávat studenti, nikoliv koleje. Tím ale podstatně stoupne cena za ubytování. "Dotace je kolem devíti set korun měsíčně, takže by kolejné podražilo až na dva tisíce. To už bude pro řadu studentů neúnosné," dodal Konopa.
Takovou cenu považují studenti za příliš vysokou a neodpovídající komfortu ubytování. "To si radši najdeme podnájem někde ve městě a vyjde to levněji," řekl jeden ze studentů. Podle realitních makléřů by ale šly ceny pronájmů díky vysoké poptávce pravděpodobně velmi rychle nahoru.
Vysokoškoláci si sami rozhodnou, zda budou bydlet na kolejích, v pronajatém bytě nebo dojíždět. Dotace ale bude podstatně menší, než nyní, navíc bude student muset splnit poměrně tvrdé podmínky. "Podle našich propočtů bude mít nárok na takové peníze jen 2400 studentů, zatímco teď ubytováváme 3200 posluchačů," dodal Konopa. Na kolejích bydlí v Liberci téměř polovina všech studentů. Proti návrhu ministerstva chtějí ještě studenti protestovat.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:25

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze