Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Právnickými fakultami otřásají skandály

Právnickými fakultami otřásají skandály


Praha, Olomouc - Každý desátý maturant chce být právníkem. Co do počtu uchazečů je studium práv zjevně nejvíce elitním oborem. Kdyby se však jednotlivým školám vystavovalo vysvědčení podle jejich kvality, nedopadly by české právnické fakulty vůbec dobře. Ze čtyř škol, které existují, se dvě potýkají se závažnými problémy. Zpackané přijímací řízení vyneslo loni ostudu Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Právnická fakulta v Olomouci zase pořád neví, jestli letos vůbec první ročník otevře. Nechce jí to povolit vysokoškolská akreditační komise, podle které škola nemá kvalitní pedagogický sbor.

Fakulta chybovala v testech

Situace na pražských právech se zklidňuje až nyní. Škola se potýká s nadměrným počtem studentů prvního ročníku. Po zásahu rektora Ivana Wilhelma totiž musela loni přijmout o celou třetinu uchazečů víc, než zamýšlela. V testech při přijímačkách odhalili odmítnutí uchazeči o studium třicet chyb, nenechali si to líbit a rektor jim dal za pravdu. Vedení "podřízené" školy ostře pokáral a děkanovi fakulty dal výstrahu, že už se nic podobného nesmí opakovat. Letos tedy má probíhat přijímací řízení na pražskou právnickou fakultu podle nových pravidel. Chybné soubory otázek škola vyřadila, navíc slibuje, že se při přípravě nových souborů otázek poradí se specialisty. Jak to všechno dopadne, zatím není jasné.

Mají málo docentů

Nejistota vládne i na právech v Olomouci. Škola se totiž pořád nedozvěděla, zda vůbec smí přijímat studenty do prvního ročníku. Loňský zákaz akreditační komise totiž stále platí. Podle děkana Michala Malacky by rozhodnutí o jeho zrušení mělo padnout do konce března. "Zvažujeme další kroky. Žádost o zrušení omezení jsme dosud nepodali," řekl Malacka. Děkan doufá, že fakulta přijímačky uskuteční, i když zřejmě později než obvykle. "Budeme usilovat o zrušení omezení. Pokud uspějeme, dáme zájemcům o studium na naší fakultě možnost podat přihlášky v prodloužené lhůtě," dodal Malacka. Studenty o aktuálním vývoji škola informuje na svých internetových stránkách.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:26

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze