Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Bohoslovce učí utajený agent

Bohoslovce učí utajený agent


Praha - Stanislav Prokop byl agentem Státní bezpečnosti. Krycí jméno Slánský. Donášel na známé z disentu. Málokdo to však o muži, který na Univerzitě Karlově v Praze učí budoucí bohoslovce, ví. V oficiálním seznamu, vydaném ministerstvem vnitra, jeho jméno chybí. MF DNES má k dispozici dokumenty, které dokládají, že Prokop s StB spolupracoval. Prokop se narodil 9. 7. 1946 a v tom je ten háček. V registračním řádku interní databáze bývalé StB má Prokop zapsané jiné datum narození - 9. 7. 1944. O tom, že jde o stejného muže, není pochyb. V takzvané Databázi systému práce s agenturní sítí je u agenta Slánského zapsán správný rok narození. A co víc: důkazy jsou i ve spisech lidí, na něž donášel. Například ve svazku, který StB vedla na někdejší mluvčí Charty 77 Marii Rút Křížkovou. "Když jsem požadovala, aby jeho jméno bylo zveřejněno, tak mi s politováním řekli, že to není možné. Estébáci si v některých dokumentech zapsali špatné datum narození, a proto jeho jméno nemohou zveřejnit," říká Křížková. Sám Prokop o svém vztahu k StB mluvit nechce. "Do toho nikomu nic není," řekl do sluchátka a zavěsil telefon. "Doufáme, že výsledkem bude jeho dobrovolný odchod z fakulty," řekl děkan katolické teologické fakulty Ludvík Armbruster. Nezveřejněných agentů jsou nejspíš stovky. Další příklad: Igor Czesaný, krycí jméno Kornet. I toho je zbytečné hledat v oficiálních seznamech. Přitom existuje jeho registrační řádek, který má MF DNES k dispozici.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:26

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze