Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti práv se bojí: Zúčtují s námi?

Studenti práv se bojí: Zúčtují s námi?


Fakulta musela přijmout o desítky studentů více. Ti se teď u zkoušek strachují, že na chybu školy doplatí

Zkouškové období na pražských právech je v plném proudu. Vedení školy má příležitost "vyřešit" své pochybení a zredukovat počet studentů v nabitých učebnách.

Praha - Atmosféra mezi studenty prvního ročníku pražské právnické fakulty houstne. Škola kvůli chybám v přijímacích zkouškách musela přijmout o třetinu uchazečů více, než plánovala. A prváci se obávají, že právě teď přichází chvíle "zúčtování". Vedení fakulty ujišťuje, že žádné čistky nechystá, ale studenti tomu nevěří. Rozpoznat, zda jde o běžnou nervozitu spojenou se zkouškami, nebo o oprávněné obavy, zatím není možné. Souhrnné údaje o počtu studentů, kteří u zkoušek propadnou, budou známy až za měsíc. "Je nás tu moc, nevejdeme se ani do poslucháren. Je jasné, že nás tolik už dál postoupit nemůže," obává se student prvního ročníku, dvacetiletý Josef. Zveřejnit celé jméno se obává, stejně jako ostatní stěžovatelé. Proč studentům jejich obavy nikdo nedokáže vymluvit? Dobře vědí, že fakulta nedostala na všechny přijaté studenty peníze. Zhruba osmdesát jich "nad plán" musela přijmout ještě koncem listopadu - po zásahu rektora Univerzity Karlovy Ivana Wilhelma. Ten totiž v přijímacích testech našel o dvacet chyb více, než jemu podřízená fakulta původně přiznávala. Rozpočet se přitom rozděloval už o měsíc dřív. "Fakulta si musí peníze, pokud jí chybějí, najít sama. Rozpočet se uzavíral k 31. říjnu," říká mluvčí rektora Václav Hájek a vylučuje, že by se fakulta snažila nadpočetných studentů zbavit. "Takové obavy jsou naprosto neopodstatněné," stojí v prohlášení rektora. Extrémní počet studentů je viditelný na každém kroku. Posluchárny jsou nabité, vyučuje se ve třech směnách včetně víkendů, vypsané termíny zkoušek jsou vždy během pár minut rozebrané. "Navíc chybějí učebnice v knihovně, takže když si potřebuji něco vyhledat, musím čekat, až na mě přijde řada," popisuje poměry další ze studentů. Studenty prvního ročníku čekají v zimním zkouškovém období čtyři zkoušky. Své obavy z nich si vyměňují v internetové diskusi na stránkách fakulty. Starší "kolegové" je tam uklidňují. "S trochou štěstí se to zvládnout dá. Držím palce," vzkazuje pod internetovým pseudonymem druhačka Lída.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:26

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze