Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studentům svítá naděje na dotaci

Studentům svítá naděje na dotaci

Příspěvek na bydlení by už brzy mohlo dostávat více vysokoškoláků než dnes. Změna v přidělování příspěvku je na spadnutí a mohla by platit od 1. ledna 2005.
Místo aby peníze dostávaly přímo vysoké školy, které z nich pak dotují bydlení na školních kolejích, příspěvek na ubytování obdrží přímo studenti. Sami se pak rozhodnou, jestli peníze použijí na bydlení na koleji, nebo si raději se spolužáky pronajmou byt.
Na novém modelu se zatím dohodli studenti, rektoři a zástupci ministerstva. Zpracují teď společný materiál a poté ho předají ministryni školství ke schválení. Rozhodnutí by mohlo padnout do jednoho až dvou měsíců.
Vysokoškoláci si již léta stěžují, že stát v podstatě podporuje jen ty studenty, kteří se dostanou na kolej. Jak vyplývá z informací Studentské komory rady vysokých škol, stát dotuje každé obsazené lůžko na koleji částkou asi 900 korun měsíčně. Jenomže míst na kolejích je nedostatek a tak ti, co se na ně nedostanou, mají smůlu a bydlení si musí platit ze své kapsy nebo dojíždět.
Nový model má být spravedlivější. Hlavním kritériem při rozhodování, kdo peníze dostane, už nebude dojezdová vzdálenost bydliště od univerzity. Zatímco dnes z celkového počtu 240 tisíc vysokoškoláků získá kolej a tím i příspěvek asi 72 tisíc lidí, po spuštění nových pravidel by jich mělo podle ministerstva přes 90 tisíc.
"Peníze na ruku by měl dostávat každý, kdo řádně studuje, nemá za sebou neúspěšná studia v minulosti a bydlí mimo okres, v němž se nachází jeho vysoká škola. Nárok na dotaci nebudou mít vysokoškoláci, kteří si studium prodlužují," popsal změnu předseda studentské komory Jiří Nantl. Příspěvek by se podle něj měl pohybovat kolem 670 korun za měsíc. Studenti by ho obdrželi formou stipendia, které by distribuovaly vysoké školy.


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:25

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze