Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Z ředitele se stal správcem zničeného zámku

Z ředitele se stal správcem zničeného zámku


Zahrádky - Byl posledním ředitelem střediska Karlovy univerzity pro zahraniční studenty na zámku v Zahrádkách na Českolipsku. Zámek zažil v době jeho největší slávy. Jako kantor, zástupce ředitele i ředitel tu strávil dvaadvacet let. Dnes pracuje Jiří Čech v zámeckém areálu jako správce a stará se o vyhořelé trosky zámku.
"Vůbec jsem se nerozmýšlel. Když mě Karlova univerzita vloni v létě oslovila, okamžitě jsem to vzal. Potěšilo mě, že si na mě vzpomněli, i když to přišlo vlastně pozdě," vysvětluje dnes třiašedesátiletý muž, proč přijal místo správce vyhořelého objektu. "Chtěl jsem být u toho a snažit se nějak zachránit to, co se dá."
Vloni na konci ledna seděl doma a pozdě večer mu volali jeho známí ze Zahrádek. "Zámek hoří. Celá střecha a podkroví je v plamenech. Jsou tu desítky hasičů a cisteren na vodu," uslyšel v telefonu. Do Zahrádek se jel ale raději podívat až druhý den. Bál se toho pohledu.
"Ty pocity se nedají popsat. Je to hrozné a nedá se to vyjádřit. To vám asi řekne každý, kdo měl k tomu zámku nějaký vztah," říká Jiří Čech. "Řada z nich se po požáru přišla na zámek podívat a odcházeli se slzami v očích."
Zámek v Zahrádkách fungoval v posledních desetiletích 20. století jako jedno z deseti středisek Karlovy univerzity pro přípravu zahraničních studentů. Ti se tady učili česky a v češtině museli ještě absolvovat přípravu na odborné předměty. "Nejvíce zahraničních studentů sem jezdilo z těch, kteří pak studovali vysokou ekonomickou nebo filozofickou fakultu. Byli tu ale i zahraniční studenti farmacie, veterinářství, žurnalistiky nebo uměleckých oborů," vzpomíná muž, který univerzitní středisko vedl jako ředitel od roku 1983 do roku 1992, kdy středisko zaniklo.
Jako ředitel tu také zažil v Česku asi nejznámějšího zahraničního studenta - Mirečka z filmů o Básnících. "Ve skutečnosti se jmenoval Joseph Dielle a byl z Konga. K nám přišel na přípravu před studiem na FAMU. Nebyl tu ale ani celý rok, jen asi tři čtyři měsíce," vzpomíná ředitel. "Všechno, co v těch filmech o Zahrádkách říká, je pravda."


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:25

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 17.05 2024 17:40 , © Univerzita Karlova v Praze