Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Školné v Německu se dotkne i českých studentů

Školné v Německu se dotkne i českých studentů


Studium na vysokých školách v Bavorsku bude zřejmě už od příštího semestru placené. O zavedení školného uvažují i v dalších spolkových zemích, konkrétně v Bádensku-Württembersku, Hamburku nebo Berlíně.

To se dotkne i většiny českých studentů v Německu. „Přesný počet našich studentů v Německu neznáme, ale jde o stovky lidí,“ potvrzuje zástupce velvyslance České republiky v Berlíně Jan Sechter.

O zavedení školného uvažují některé spolkové země po verdiktu Ústavního soudu v Karlsruhe, který v závěru ledna rozhodl, že zákaz Spolkového sněmu zavádět školné při prvotním studiu na vysokých školách v Německu je v rozporu s ústavou. Naopak v sousedním Sasku zatím zůstane prvotní studium bezplatné.

Rozhodnutí soudu vyvolalo značně negativní reakce v řadách studentů po celém Německu. Ti se obávají především snížení dostupnosti studia na vysokých školách pro mladé lidi ze sociálně slabších skupin. To však politici vyvracejí.

„Poplatky za studium budou sociálně únosné a variabilní,“ uvedl v reakci na verdikt soudu bavorský ministr školství Thomas Goppel s tím, že jejich horní hranice by neměla překročit 500 eur za semestr. „Tyto peníze pak přispějí k rozvoji škol, protože zůstanou stoprocentně v jejich rozpočtu,“ dodává ministr.

Naopak spolková země Sasko, která byla jednou ze žalujících stran u Ústavního soudu, se zpoplatněním škol ještě počká. „V nejbližší době o podobném kroku neuvažujeme,“ uvedla tamní ministryně školství Barbara Ludwigová (SPD) s odvoláním na koaliční dohody s partnerskou CDU. Obdobně zdrženlivý postoj zaujalo také Durynsko. Mezi nejoblíbenější vysoké školy českých studentů v SRN patří například Humboldtova univerzita v Berlíně nebo fakulty ve Frankfurtu a Drážďanech.


Vladislav Podracký, Karlsruhe




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:06

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze