Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Domácí patent nám zaručuje světovou prioritu jen jeden rok

Domácí patent nám zaručuje světovou prioritu jen jeden rok

DOCENT JIŘÍ DAMBORSKÝ Z PŘÍRODOVĚDECKÉ FAKULTY MU:


* Dává patent šanci na rychlé uplatnění vašeho objevu v praxi?


Skutečně jenom šanci. Patent na národní úrovni, u kterého sponzorovala poplatky univerzita, poskytuje jeden rok prioritu na celém světě. Do roka musíme přihlášku rozšířit na další státy, jinak ztratíme prioritu. Zatímco na Akademii věd a na vysokých školách neuniverzitního typu je už s patenty zkušenost, na univerzitách není ještě vytvořen mechanismus financování licenčních poplatků, chybí zkušenost s příjmy za průmyslové využití patentů. To je hlavní důvod, proč se nyní snažíme najít potenciálního licensora, který by pomohl krýt poplatky a také spolufinancoval další výzkum v poloprovozních podmínkách. Zájem o patentovou ochranu je v tomto oboru ve světě značný, o tom jsme se sami přesvědčili, když jsme museli zpochybnit jeden americký patent. Ten totiž obsahoval naše data, která jsme publikovali v odborné literatuře. To je samozřejmě nepřípustné.


* Biotechnologie nejsou zrovna levnou záležitostí. Má základní výzkum v této oblasti šanci v zemi, kde nesídlí ani jedna velká farmaceutická společnost, která by jej podporovala?


Je fakt, že dobré a silné výzkumné skupiny v zahraničí mívají zpravidla jako významné sponzory národní společnosti. To u nás nemáme a cítíme to jako obrovskou nevýhodu. Musíme tedy dělat vědu na takové úrovni, abychom na sebe upozornili v zahraničí. Jiná možnost není. Snažíme se získat prostředky od grantových agentur a ministerstva školství, máme i zahraniční granty a podporu soukromé americké nadace, ale to zdaleka nestačí. Pomoc nám nabídlo Jihomoravské inovační centrum. V každém případě se však pokoušíme nabídnout naše know-how některé renomované farmaceutické firmě v Evropě nebo v Japonsku.


* A když se to nezdaří?


Nevidím v tom problém. Řekneme si, že jsme udělali maximum, abychom využili příležitosti k aplikaci výsledků naší práce v praxi. Nás však zajímá především výzkum a jsme pevně přesvědčeni, že tahle šance není poslední.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:06

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze