Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Na českých vysokých školách studuje přes 14.500 cizinců

Na českých vysokých školách studuje přes 14.500 cizinců

PRAHA 21. února (ČTK) - Na českých vysokých školách studovalo minulý akademický rok přes 14.500 zahraničních posluchačů, asi o 2500 víc než předchozí rok. "Cizinci studující v češtině mají stejné podmínky jako domácí studenti, neplatí tedy školné," řekl ČTK ředitel odboru vysokých škol na ministerstvu školství Josef Beneš. V češtině studuje přes 10.000 cizinců, více než dvě třetiny z nich jsou Slováci.

Zahraniční studenti, kteří jazyk hostitelské země nezvládnou, mohou studovat v cizím jazyce. Vysoké školy jim nabízejí různé studijní programy, většinou v angličtině. "Posluchači programů v cizím jazyce za studium platí, včetně českých studentů," uvedl Beneš. Takzvaných samoplátců je podle údajů Ústavu pro informace ve vzdělávání přes 1100. Podle Beneše je záležitostí škol, zda budou mít studijní programy v cizím jazyce, které přilákají studenty ochotné za ně platit. Je to pro ně zdroj příjmů,poznamenal.

V Česku studují hlavně Slováci, minulý akademický rok jich bylo přes 7000. Druhou nepočetnějšís kupinou jsou Rusové, kterých v Česku bylo téměř 400, Ukrajinců přes 350. Nejvíce cizinců studovalo na Univerzitě Karlově - více než 4500. Na brněnskou Masarykovu univerzitu chodilo přes 1700 a na pražskou Vysokou školu ekonomickou více než 1500 cizinců. Na soukromých vysokých školách je zhruba 1600 zahraničních posluchačů. Celkem na českých vysokých školách studuje kolem 274.000 lidí. Ministerstvo školství podporuje zejména výjezdy českých studentů na zahraniční školy. Studovat nějakou dobu v zahraničí mohou prostřednictvím různých programů nebo díky smlouvám mezi jednotlivými vysokými školami. Mobilita studentů se podle Beneše úspěšně rozvíjí. V rámci jednoho z programů Evropské unie by mělo příští rok do zahraniční na zkušenou odjet kolem 4000 českých studentů. Do Česka by mělo přijet přes 1000 cizinců.

Petra Měšťanová




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:07

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze