Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Profesor Mazánek: studentů stomatologie musí být víc

Profesor Mazánek: studentů stomatologie musí být víc

Studentů stomatologických fakult rozhodně v příštích letech musí být víc než dosud, protože jinak se zubní lékařství z útlumu nedostane. Právu to řekl profesor Jiří Mazánek, přednosta stomatologické kliniky I. lékařské fakulty UK Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

„Jestliže v zubním lékařství pracují převážně ženy, které odcházejí do starobního důchodu dříve než muži, v průběhu profesní kariéry přicházejí do jiného stavu, protože se vdají a chtějí mít děti, pak studentů samozřejmě musí být víc než dosud,“ řekl Mazánek.

Podle něj v příštích pěti letech přestane provozovat zubní praxi odhadem 2000 zubních lékařů. „Lékařské fakulty produkují ročně asi 120 zubních lékařů a z tohoto počtu jednu třetinu absolventů tvoří zahraniční studenti, kteří po promoci z republiky odcházejí. Nutný předpokládaný nárůst studentů v oboru je odhadem 200 absolventů za rok po dobu následujících deseti let. Tento předpoklad ale naráží na technické a personální možnosti fakult, ale i na výběr schopných studentů,“ řekl profesor Mazánek.

Informoval, že vážná situace je například na výukovém pracovišti I. lékařské fakulty UK, kde je z více než poloviny stávající technika, na které se studenti cvičí, nevyhovující a zastaralá. Navíc je často poruchová.

„Navrhujeme a potřebujeme účelovou dotaci v hodnotě zhruba 300 miliónů korun v období tří let, abychom mohli obnovit techniku a vytvořit dostatečné výukové kapacity. Stát by také měl dávat na jednoho studenta podstatně víc než dosud, a to zhruba 200 tisíc korun na rok. Vždyť studenti se musí učit pracovat s moderními materiály a na moderních přístrojích. Počet hodin praktické výuky se podstatně zvýšil,“ uzavřel profesor Mazánek.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:07

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze