Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Tigridova knihovna do Olomouce

Tigridova knihovna do Olomouce

Celá sbírka byla převezena z Francie


OLOMOUC - Univerzita Palackého (UP) zpřístupní v polovině roku na 2200 nových svazků. Ty pocházejí z knihovny spisovatele, novináře a politika Pavla Tigrida. Jeho knihy z oblasti politologie, historie, beletrie i umění darovala univerzitní knihovně Ivana Tigridová. Celá sbírka byla do Olomouce převezena přímo z bydliště manželů Tigridových ve Francii.

Soubor darovaných knih nezůstane pohromadě, bude z kapacitních důvodů rozčleněn. Univeritní knihovna však připravuje speciální katalog, tištěný i elektronický. V něm budou všechny knihy přehledně seřazeny.

"Do českých a francouzských knih Pavla Tigrida bude navíc vlepeno ex libris s jeho jménem, které výtvarnice Vydavatelství UP Irena Perůtková navrhla právě pro tento účel. Slavnostní zpřístupnění této knihovny proběhne v polovině roku při očekáváné návštěvě paní Tigridové, která několik návrhů zmíněné ex-libris sama vybrala," informoval Michal Rusek z UP.

Zprostředkovatelem předání knižního daru byl bývalý rektor UP a senátor Josef Jařab, který s manželi Tigridovými udržoval přátelské vztahy od jejich návštěvy v Olomouci na počátku 90. let. Na ty Jařab zval významné osobnosti. Tigrid strávil přes polovinu svého života v exilu.


(MJ)




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:06

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze