Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Únor 2005
Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokým školám hrozí pokles kvality

Vysoké školy to nepopírají: fakt, že jim stát posílá peníze podle počtu zapsaných studentů, je motivuje nabírat co nejvíce mladých lidí. Zatím se žádná z nich nespecializuje spíše na bakaláře či naopak na špičkové doktorandy. V zahraničí to tak funguje: zatímco v Česku získá titul "Bc." zhruba čtvrtina populace, v západní Evropě projde tříletým studiem zaměřeným na praktické poznatky v průměru 40 procent populace. Nabízí jej větší počet škol, ty nejprestižnější si pak vybírají nejlepší mozky.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Tomáš Čermák: Školám chybí peníze, nemohou konkurovat

Za osm deset let bude v zemi zhruba tolik maturantů, jako je počet míst na vysokých školách. Jejich představitelé už si připravují dlouhodobé programy, v nichž se s úbytkem tak kvalitních zájemců, jaké mají dnes, musí vyrovnat.

Tomáš Čermák, rektor Vysoké školy báňské - Technické univerzity v Ostravě, vidí budoucnost své školy jednak ve výzkumu, jednak v poskytování kursů dospělým.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Martin Denemark: Kdo (ne)může studovat

Vysoké školy zůstávají uzavřeny pro bezpočet lidí, kteří mají stejné předpoklady jako většina z těch, kteří možnost studovat dostali. Tak zní jeden z argumentů pro zavedení školného. Studie však též naznačují, že studovat může téměř každý, když se smíří s tím, že to bude úplně jiný obor, než jaký si vyhlédl. V prvním případě školy sklízejí kritiku za malou kapacitu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Průběh pitvy vychází poprvé česky

Praha - Za přítomnosti více než tisícovky osob provedl v červnu roku 1600 Jan Jessenius v Praze první veřejnou pitvu. Trvala pět dní a Jessenius ji doprovázel přednáškou, kterou o rok později sepsal a vydal. Po více než čtyřech stech letech od latinského vydání ve Wittenbergu nyní vychází její první ucelený český překlad. Bezmála sedmisetstránkovou publikaci Průběh pitvy, která obsahuje i reprint latinského originálu, vydalo nakladatelství Karolinum. Prodává se za 700 korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu O pití vína s dozorem lékařů je zájem

Události týdne DNES

Lékaři začínají vyšetřovat dobrovolníky, kteří se přihlásili k testování účinků vína na zdraví. Do plzeňské fakultní nemocnice přijdou na dvě stovky dobrovolníků, u kterých budou zjišťovat, jestli jsou k výzkumu vůbec vhodní. Lékařům se na základě výzvy přihlásily tři stovky lidí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bill Gates: Pomůžu Evropě

Nejbohatší muž planety, Američan Bill Gates, včera v Praze na setkání stovek významných politiků a byznysmenů oznámil, že z vybraných evropských univerzit vytvoří líhně mozků a nových nápadů. Ty mají Evropanům pomoci uspět v konkurenci s ekonomikami Spojených států a Číny. „Chceme, aby z těchto škol vyšli budoucí nositelé Nobelových cen,“ uvedl včera na setkání s novináři Gates.

Jeho počítačová firma Microsoft vyčlenila na nastartování elitních vědeckých center v Evropě přes miliardu korun.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita má více peněz na vědu

Liberec - Čím dál více peněz na vědu získává liberecká Technická univerzita.

Větší orientace na výzkum má škole přinést větší prestiž i více peněz do univerzitní kasy. „Nemůžeme spoléhat už jen na dotaci od státu na studenty. Ta by nám zaplatila jen mzdy a topení,“ říká rektor Vojtěch Konopa.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Dotaci nedostanou studenti z Brna

Brno - Šest set až sedm set korun měsíčně. O tolik si od října polepší brněnští vysokoškoláci. Stát totiž přestane peníze platit kolejím, ale pošle je škole, která je rozdělí přímo studentům. Smůlu však mají lidé s trvalým bydlištěm v Brně. Pokud školy převezmou pokyny ministerstva, nedostanou "domácí" ani korunu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Domácí patent nám zaručuje světovou prioritu jen jeden rok

Dává patent šanci na rychlé uplatnění vašeho objevu v praxi?

Skutečně jenom šanci. Patent na národní úrovni, u kterého sponzorovala poplatky univerzita, poskytuje jeden rok prioritu na celém světě. Do roka musíme přihlášku rozšířit na další státy, jinak ztratíme prioritu. Zatímco na Akademii věd a na vysokých školách neuniverzitního typu je už s patenty zkušenost, na univerzitách není ještě vytvořen mechanismus financování licenčních poplatků, chybí zkušenost s příjmy za průmyslové využití patentů. To je hlavní důvod, proč se nyní snažíme najít potenciálního licensora, který by pomohl krýt poplatky a také spolufinancoval další výzkum v poloprovozních podmínkách.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Školné v Německu se dotkne i českých studentů

Studium na vysokých školách v Bavorsku bude zřejmě už od příštího semestru placené. O zavedení školného uvažují i v dalších spolkových zemích, konkrétně v Bádensku-Württembersku, Hamburku nebo Berlíně.

To se dotkne i většiny českých studentů v Německu.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Rektor UK odmítá centrální platová pravidla pro VŠ

Českým vysokým školám a vědě hrozí opět zestátnění a vysokoškolskému vzdělání socialismus. Prohlásil to včera rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm, když reagoval na návrh nového zákoníku práce, s nímž přichází soc. dem. vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Podle návrhu se mají nově platy vysokoškolských pedagogů podřizovat státním tarifním tabulkám, jako je tomu u učitelů základních a středních škol a u ostatních zaměstnanců rozpočtové sféry.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Spor o školné rozpoltil německou veřejnost

Rozhodnutí Ústavního soudu v Karlsruhe z 25. ledna, které dává spolkovým zemím právo stanovit za vysokoškolské studium poplatek, rozdělilo Německo. Kancléř Schröder již před školným varoval, když prohlásil, že SRN "nepotřebuje méně, ale více vysokoškolsky vzdělaných lidí".

Dětský uzel aktuálního dokumentu Jaké jsou šance na jednotlivé vysoké školy

V následujícím seznamu veřejných i soukromých vysokých škol můžete zjistit, kolik uchazečů si v loňském školním roce podalo přihlášku na konkrétní školu, fakultu a u vybraných škol i na studijní obor a jak vysoká je šance uspět. Veřejné VŠ jsou řazeny podle měst a soukromé podle krajů. Údaje poskytl Ústav pro informace ve vzdělávání, data týkající se jednotlivých oborů byla převzaty z webových stánek jednotlivých škol.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kde jsou ti chudí studenti?

Co se v mládí naučíš, ve stáří nepřestaneš kupovat. Kopy reklamních letáků a studentských slev loví vysokoškoláky, kde se dá.

Mobil už má každý, notetebook každý druhý.

Kolejní pokoj s méně než třemi dálkovými ovladači nenajdete. Není tedy načase ukončit platnost klišé o chudých studentech?

Dětský uzel aktuálního dokumentu Trénovaný mozek stárne pomaleji

Stárnout můžeme několika způsoby. Obvyklé stárnutí se projevuje trochou roztržitosti, zapomínání a horší vštípivostí. Stárnutí úspěšné zachovává tvořivost do vysokého věku. Smutné je patologické stárnutí, za které může hlavně Alzheimerova nemoc a další choroby.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Hrozí nám zestátnění, tvrdí vysoké školy

Sotva rozeslal ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach návrh nového zákoníku práce k připomínkám, dostal se do ostrého sporu se svou stranickou kolegyní Petrou Buzkovou. A okamžitě si proti sobě poštval vysokoškolský establishment.

Škromach navrhl, aby se zcela přestavěl systém, kterým se dnes odměňují univerzitní pedagogové. Chce, aby i oni dostávali plat jako každý jiný zaměstnanec státní správy - tedy podle vládních tarifních tabulek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Profesoři mají dostávat tabulkové platy

PRAHA - Vysokým školám se nelíbí návrh nového zákoníku práce, který má jít do vlády už příští měsíc. Návrh tak, jak jej vypracovalo ministerstvo práce a sociálních věcí, totiž počítá s tím, že by vysokoškolští učitelé dostávali platy podle pevných platových tabulek. Zatím o výši mezd svých pracovníků rozhodovaly univerzity samy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Pestré barvy pomáhají uzdravovat, říkají lékaři z dětských oddělení

Hradec Králové - Jednotvárné a neosobní nemocniční prostředí v deprimující bílé a šedé barvě je pro dětské pacienty ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové už minulostí. Oddělení je plné veselých barev a obrázků.

„Máme sponzorské konto, ze kterého využíváme část prostředků na zvelebování dětské kliniky,“ uvedl zástupce přednosty pro léčebně preventivní péči Fakultní nemocnice v Hradci Králové Antonín Lukeš.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Komu dát peníze na vědu?

V uplynulých týdnech jsme zveřejnili názory našich předních vědců na reformu financování vysokých škol - program takzvaných Výzkumných záměrů. Dnes polemiku uzavíráme - na naše otázky odpovídají náměstek ministerstva školství Petr Kolář a přední chemik z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR a profesor Univerzity Karlovy Pavel Hobza.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Tigridova knihovna do Olomouce

Univerzita Palackého (UP) zpřístupní v polovině roku na 2200 nových svazků. Ty pocházejí z knihovny spisovatele, novináře a politika Pavla Tigrida. Jeho knihy z oblasti politologie, historie, beletrie i umění darovala univerzitní knihovně Ivana Tigridová. Celá sbírka byla do Olomouce převezena přímo z bydliště manželů Tigridových ve Francii.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Univerzita spustila web

Fakulta multimediálních komunikací UTB ve Zlíně uvedla do provozu web Komunikační agentury FMK www.agentura.utb.cz. Komunikační agentura je studijní předmět, který zastřešuje práci studentů na školních projektech. Hlavním důvodem vzniku agentury byla potřeba naučit studenty používat teoretické znalosti v praxi.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Profesor Mazánek: studentů stomatologie musí být víc

Studentů stomatologických fakult rozhodně v příštích letech musí být víc než dosud, protože jinak se zubní lékařství z útlumu nedostane. Právu to řekl profesor Jiří Mazánek, přednosta stomatologické kliniky I. lékařské fakulty UK Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Kursy zvyšují šance

I ten, kdo se na přijímačky poctivě šprtá, může se ještě víc „pojistit“ a zkusit některý z přípravných kursů. Ty organizují samy vysoké školy nebo specializované vzdělávací agentury. Jejich pracovníci přitom shodně potvrzují, že „přípravky“ zvyšují šance na přijetí, u některých fakult je to o deset, u jiných o třicet procent.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Bakalářské studium je nutností

V ideálním případě by měl již v roce 2010 existovat tzv. evropský vzdělávací prostor, který zaručí vzájemné uznávání kreditů (ECTS) a akademických titulů, čímž podpoří studentskou mobilitu, zvýší kvalitu vzdělávání a již po třech letech připraví odborníky pro praxi. Jejich kolegové pokračující na navazujícím magisterském studiu se budou zabývat teoretičtějšími otázkami a připravovat se na akademickou dráhu a případný doktorát.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Biotechnologie budou na prvním místě

Biotechnologie - takový byl nejčastěji skloňovaný termín při prezentaci nového plánu na podporu vědy. Na prvním místě mezi šesti prioritami ho jmenoval vicepremiér Martin Jahn a ještě dodal: "Musíme rozhodnout, co je pro nás nejdůležitější. Nemůžeme dělat úplně všechno." Dodal sice, že se neruší podpora ostatních oborů, navrhované dotace biotechnologií přesto překračují dosavadní představy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na českých vysokých školách studuje přes 14.500 cizinců

PRAHA 21. února (ČTK) - Na českých vysokých školách studovalo minulý akademický rok přes 14.500 zahraničních posluchačů, asi o 2500 víc než předchozí rok. "Cizinci studující v češtině mají stejné podmínky jako domácí studenti, neplatí tedy školné," řekl ČTK ředitel odboru vysokých škol na ministerstvu školství Josef Beneš. V češtině studuje přes 10.000 cizinců, více než dvě třetiny z nich jsou Slováci.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenty soukromých škol stát opomíjí

Česká konference rektorů se v závěru minulého týdne v Plzni zabývala také postavením soukromých vysokých škol. Fakt, že jedni studenti jsou podporováni z daňových poplatků a jiní vůbec, považuji za sociální nespravedlnost. Kdyby studenti soukromých vysokých škol dostávali od státu finanční podporu na stravu a ubytování, pak by se tato sociální nespravedlnost narovnala.



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:05

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 16.05 2024 21:36 , © Univerzita Karlova v Praze