Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Slovensko do měsíce představí veřejnosti nový školský zákon

Slovensko do měsíce představí veřejnosti nový školský zákon

KOŠICE 29. března (zpravodaj ČTK) - Nejpozději do čtyř týdnů by se měl být předložen k veřejné diskusi nový slovenský školský zákon, který připravuje resort ministra Martina Fronce. Nový zákon by měl přinést například zavedení domácí výuky, ale také snížení objemu povinného učiva.

"Chci stihnout přijetí nového zákona v parlamentu ještě v průběhu letošního roku tak, aby vstoupil v platnost v příštím roce," prohlásil dnes ministr Fronc v Košicích, kde v rámci Dne učitelů předal vyznamenání 42 pedagogům z celého Slovenska.

Podle ministra by se měly školy v budoucnu zaměřit zejména na zkvalitnění výuky, aby žáci dokázali nabytých vědomostí lépe využít. Úplnou novinkou by měla být domácí výuka. Ta by měla umožnit vzdělávání v domácích podmínkách nejenom dětem s postižením, pro které je návštěva školy problematická, ale mohla by podle ministra pomoci také nadprůměrně talentovaným dětem a jejich rodičům.

"Pokládám za velmi důležité dokončit reformu školství, kterou jsem začal. Myslím si, že je potřebná, i když nepopulární," konstatoval Fronc.

Ministr školství nedávno v parlamentu přestál hlasování o důvěře, které iniciovala opozice v reakci na jeho snahu zavést poplatky za vysokoškolské studium. Slovenský parlament zároveň zákon o studentských půjčkách posunul do druhého čtení, přičemž rozhodující hlasování o návrhu normy se očekává v květnu.

Předchozí pokusy o zavedení školného na Slovensku byly neúspěšné. Zavedení školného na univerzitách se prozatím nepovedlo prosadit ani v Česku. Koncem února odmítla dolní komora českého parlamentu návrh pravicových senátorů, který měl veřejným vysokým školám umožnit školné vybírat. Proti byly ČSSD, KSČM a většina lidovců. Podle návrhu senátorů mělo školné záviset na výši státem poukazované částky na studenta a mělo představovat maximálně 9000 českých korun ročně.

ker zdp šeb



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:08

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze