Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Evropské univerzity lákají české studenty

Evropské univerzity lákají české studenty

Pomocí programu Erasmus vyjíždí nejvíc zájemců o vzdělání do Německa


Stále víc českých studentů absolvuje část svého studia v jiné členské zemi Unie.

V loňském akademickém roce například vycestovalo za studiem prostřednictvím výměnného vzdělávacího programu Erasmus téměř 3600 Čechů - o šest stovek víc než v roce předešlém. Právu to sdělil Josef Vochozka, šéf Národní agentury Socrates, Tempus.

Nejvíc Čechů zamířilo na studijní pobyt do Německa, pak do Francie a Británie. „Je ale poměrně zajímavé, že u Čechů je populární i Finsko, které se umístilo na pátém místě, ačkoli v celoevropském průměru je na 12. až 13. pozici. Stejně tak z Finska k nám přijíždí velký počet studentů,“ doplnil Vochozka.

„Severské země jsou stále více populární,“ potvrdil Právu podobný trend i tiskový mluvčí Karlovy univerzity Václav Hájek. Skandinávie je atraktivní kvalitní nabídkou služeb a výukou v angličtině. Nejoblíbenějšími destinacemi jsou totiž právě univerzity a vzdělávací instituce s výukou v anglickém jazyce.

Nejvíce výměn nicméně Karlova univerzita realizovala s německými a francouzskými vysokými školami.

Zájem o studijní pobyt je mezi studenty velký a podle informací Karlovy univerzity při výběrových řízeních uspěje v průměru 35 až 40 procent uchazečů. Studenti přijíždějí i odjíždějí studovat zejména jazykové obory, sociální vědy a medicínu.


Držíme krok s Evropou


V růstu počtu vyjíždějících studentů Česko není výjimkou, naopak drží krok se zbytkem Unie.

Podle nejnovějších údajů Evropské komise Erasmus přitáhl v akademickém roce 2003/4 více než 130 tisíc studentů, což je o téměř 10 procent více než v předcházejícím roce. Informoval o tom server Euractiv.

V rámci celoevropského průměru mířilo nejvíce studentů do Španělska (22 tisíc), Francie (19 tisíc) a Německa (16 tisíc).

Zároveň se zvýšil i počet studentů mířících do nových členských států Unie. Především pak do Litvy jich přišlo o 56 procent více než v minulosti. Do Česka přijelo loni přes Erasmus 1398 studentů.

„Podpora mobility bude i v následujících letech jednou z priorit Komise, protože naším cílem je, aby do roku 2010 studovaly prostřednictvím programu Erasmus v zahraničí tři milióny studentů, což je ročně přibližně 300 tisíc,“ prohlásil komisař pro vzdělávání Ján Figeľ.

Erasmus byl spuštěn v roce 1987. Je největším programem EU, který podporuje evropskou spolupráci ve vysokoškolském vzdělávání. Cílem je umožnit evropským studentům tří- až dvanáctiměsíční pobyt na jiné evropské univerzitě. Podporuje ale i mobilitu profesorů, která v loňském roce rovněž zaznamenala vzrůst.

Do programu jsou zapojeny přes dva tisíce univerzit, z Česka 39 škol.

Programu se v současné době účastní celkem 31 zemí: 25 zemí Unie, tři země Evropského sdružení volného obchodu (Island, Norsko, Lichtenštejnsko) a tři kandidátské země (Bulharsko, Rumunsko, Turecko).


***


Kam Češi vyjeli


Německo 931

Francie 510

Británie 317

Španělsko 286

Finsko 241

Nizozemsko 203

Rakousko 211

Portugalsko 189

Itálie 180

Švédsko 163

Belgie 134

Dánsko 103

Řecko 78

Irsko 43

Celkem 3589


(údaje za akademický rok 2003/4, řazeno dle pořadí)


Iveta Kramešová





Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:07

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze