Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Absolventi tleskali botanické zahradě

Absolventi tleskali botanické zahradě

Hradec Králové - Když se na přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století přesunula Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy z Bratislavy do Hradce Králové, měli její učitelé k dispozici pouze stísněné prostory hned na několika místech ve městě.

Až po letech získali důstojnější sídlo v nové budově v Heyrovského ulici a právě tam si v sobotu připomněli pětatřicáté výročí zahájení výuky.

Původně využívali farmaceuti několik místností lékařské fakulty a přízemní montované dřevěné domky v Šimkových sadech. Později se přesunuli do Heyrovského ulice, kde teprve po několika letech vyrostla současná, takzvaná jižní budova.

V sobotu se veřejnosti otevřely všechny katedry a výukové prostory ve dvou budovách fakulty v Heyrovského ulici i botanická zahrada léčivých rostlin, která prošla před několika lety rozsáhlou rekonstrukcí. Každá z kateder se navíc návštěvníkům prezentovala na informačních panelech v galerii Na Mostě, která je součástí fakulty a kde pravidelně probíhají výtvarné výstavy.

Zejména bývalé studenty zaujaly dobové fotografie zachycující dnes vážené vědecké pracovníky a vysokoškolské učitele při „budování“ fakulty s lopatami v rukou. Vývoj školy přijeli zkontrolovat ze všech koutů země a jejich ohlasy byly vesměs kladné. „Jsem absolvent z roku 1993 a přijel jsem se podívat, co se změnilo. Zejména mne zaujal nový pavilon botanické zahrady,“ pochvaloval si šestatřicetiletý lékárník Leoš Jurman z Brna.

Právě botanická zahrada léčivých rostlin přitahovala velkou pozornost návštěvníků. „Botanická zahrada je skutečně pěkná. Zaujalo mne, jak pečlivě a zajímavě je vedená. Oproti brněnské zahradě je sice menší, avšak vzhledem k farmaceutickému zaměření naprosto vyhovující,“ zhodnotila Jana Jurmanová z přírodovědecké fakulty brněnské Masarykovy univerzity.

V budoucnu by se sídlem farmaceutické fakulty mohl stát nový univerzitní areál, v němž by farmacie sídlila společně s lékařskou fakultou. „Pracujeme na tom, aby se tento náš sen mohl uskutečnit. Nyní se vyřizují administrativní úkony nezbytné k zahájení stavby,“ řekl děkan fakulty Jaroslav Dušek.


STANISLAV ĎOUBAL



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:07

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze