Testovací web


  Rychlé vyhledávání


        MacShane v Praze: Britové řeknou ústavě ano

MacShane v Praze: Britové řeknou ústavě ano

Ústavní smlouva: Denis MacShane je jednou z hlavních tváří kampaně za schválení ústavní smlouvy ve Velké Británii. Věří, že nová smlouva bude v referendu chválena. Britové budou podle jeho názoru nakonec hlasovat „pro EU, proti izolacionismu“. Způsob, kterým o ústavní smlouvě referují britská bulvární média, označil ministr za problematický: „Mohli byste se i dočíst, že po schválení ústavní smlouvy bude Komise moci nahradit sochu admirála Nelsona na Trafalgarském náměstí Napoleonem.“

Převládající kritika nové smlouvy se v Británii nese v duchu „krok směrem k evropskému superstrátu kontrolovanému nevolenou byrokracií Evropské komise“. Podle MacShanea je proto především nutné vysvětlovat samotnou povahu smlouvy a otázku suverenity. Suverenitu není dnes již možné chápat pouze tradičním způsobem. „Skutečná suverenita znamená události ovlivňovat, ne být jimi ovlivňován. Paradoxně tím, že zavedeme společné standardy, sdílíme stejná práva a přijímáme společnou odpovědnost na evropské úrovni, posilujeme naší národní suverenitu. To nejsou někteří euroskeptici schopni pochopit,“ uvedl MacShane. „Československo bylo v roce 1938 suverénní země, formálně suverénní v roce 1968, ale přesto mu to bohužel ani v jednom případě nepomohlo. Po vstupu do EU a NATO je nemyslitelné, že by vaše svoboda byla znovu omezena vnějším agresorem,“ dodal.


Prosperita a bezpečnost: Hospodářský růst a bezpečnost budou dvě priority britského předsednictví v druhé polovině roku 2005. V této souvislosti hovořil ministr pozitivně o otevření britského pracovního trhu občanům nových členských zemí. Obavy britského tisku z přílivu těch, kteří se budou snažit využít britský sociální systém, se nepotvrdily. Nejdůležitějším úkolem ale bude zajištění hospodářského růstu Evropy, který musí být podpořen další liberalizací a reformami. „Základním prvkem zvýšení prosperity Unie bude další rozšíření vnitřního trhu. Budeme proto pokračovat v jednání o směrnici o liberalizaci služeb. Služby představují 70% HDP EU, ale pouze 20% obchodu. Vytvoření skutečného jednotného trhu v této oblasti by proto mohlo podpořit růst.“ Denis MacShane dále obhajoval požadavek na výši společného rozpočtu na období 2007–2013, který Británie prosazuje s dalšími pěti členskými zeměmi ve výši 1% HDP EU. Dotkl se také otázek vnitřní a vnější bezpečnosti EU. Celý text projevu najdete ExternĂ­ odkaz zde.


Věra Řiháčková




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:07

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze