Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Všechny univerzity ve střední Evropě zvyšují počty studentů

Všechny univerzity ve střední Evropě zvyšují počty studentů

PRAHA 4. března (ČTK) - Všechny univerzity ve střední Evropě zvyšují počty studentů v bakalářských studijních programech. Snaží se přitom zachovat kvalitu navazujícího magisterského studia a nepodlehnout tlakům na jeho zpřístupnění většímu počtu lidí, řekl dnes novinářům rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm po dvoudenním jednání zástupců konferencí rektorů ze sedmi zemí střední Evropy.

Uvedl, že všichni shodně podporují myšlenku evropského modelu doktorandského studia, kdy by každý doktorand měl mít individuální studijní program vázaný na svůj výzkum. "Disertační práce doktoranda by měla přinášet jeho vlastní originální výsledky. Nemělo by jít jen o to, že dělá výzkum," poznamenal.

Rektoři se také shodli na tom, že k tomu, aby mohli zvyšovat počet bakalářských míst nebo věnovat větší pozornost výzkumu a vývoji, potřebují podporu vlád i společnosti.

Wilhelm poznamenal, že počet vysokoškolsky vzdělaných lidí v zemích střední Evropy se pohybuje v rozmezí deset až 14 procent, v Česku to je 12 procent. Ve Spojených státech nebo Finsku to je 37, respektive 36 procent. "Je proto třeba i nadále zvyšovat počet míst na univerzitách, zakládat vysoké školy neuniverzitního typu nabízející bakalářské programy," poznamenal.

Myslí si, že v České republice bude trvat ještě poměrně dlouho, než se počty vysokoškolsky vzdělaných lidí v populaci výrazně zvýší. Od roku 1989 počet studentů na českých vysokých školách stoupl dvojnásobně na více než 270.000 studentů, v Maďarsku to byl ale čtyřnásobek, doplnil. V Česku je více studentů, ale zaměstnanců je zhruba stejně jako dřív, větší počet posluchačů by už asi nezvládli. Pro ještě výraznější nárůst je třeba vytvořit podmínky, dodal.

Petra Měšťanová kar


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:08

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze