Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Studenti soutěžili na akademickém mistrovství v debatování

Studenti soutěžili na akademickém mistrovství v debatování

PRAHA 6. března (ČTK) - Vítězem pátého ročníku česko- slovenského akademického mistrovství v debatování se stal tým debatního klubu Univerzity Karlovy (UK) v Praze. Jeho členové Jan Libíček a Richard Gracla zvítězili nad dalšími 22 zúčastněnými dvojčlennými týmy, řekl dnes ČTK pořadatel Tomáš Kovařík. Nejlepším řečníkem byla vyhlášena Irena Zatloukalová z debatního klubu studentů Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Debatní soutěž se koná podle přesně stanovených pravidel, jejichž základ vychází ze způsobu jednání britského parlamentu. Pořadatelé zúčastněným týmům určí téma; některé týmy představují "vládu" a jejich zadáním je kvalitní argumentací obhájit její určité kroky, "opozice" má přesně opačný úkol. Letos ve finále zvítězil "vládní" tým, který obhájil koncepci zrušení víz.

Podle Kovaříka by měl být úspěšný absolvent vysoké školy schopen dobře argumentovat. "Právě debata je ideální způsob, jak argumentační schopnosti rozvíjet," konstatoval Kovařík.

Dobří řečníci si podle něj přitom považují schopnosti podat svůj názor s humorem. "Někdy ty debaty jsou i velmi bojovné, ale nejde jen o to urazit protivníka," vysvětlil.

Někteří účastníci debatních soutěží se mohou dobře procvičit na případnou další kariéru u právnických kanceláří. "Ty si cení lidí, kteří dokáží argumentovat a obhájit názor na profesionální úrovni," dodal Kovařík.

Jiří Janda snm



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:08

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze