Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Farmaceutická fakulta slaví 35. výročí

Farmaceutická fakulta slaví 35. výročí

V sobotu k tomuto výročí uspořádala setkání absolventů a pro veřejnost den otevřených dveří


Pětatřicet let od svého založení slaví letos Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové. V sobotu k tomuto výročí uspořádala setkání absolventů a den otevřených dveří.

Fakulta byla slavnostně otevřena v lednu 1970 a zpočátku měla kolem šedesáti studentů, nyní ji každým rokem opouští na 150 absolventů.

Na počátku byla nespokojenost se stavem, který v 60. letech existoval v československém farmaceutickém vysokém školství. Jediná fakulta v Bratislavě nemohla uspokojit potřebu farmaceutů a až léta 1967-69 vrátila fakultu do českých zemí. Po intenzívním hledání místa jejího působení bylo vybráno město Hradec Králové.

V roce 1973 fakulta získala svoji první budovu, kde mohla soustředit téměř celou výuku, začala budovat zahradu léčivých rostlin, knihovnu a další účelová zařízení fakulty. „Zahrada léčivých rostlin slouží k pěstování léčivých rostlin pro potřebu výuky. Studenti se je učí poznávat, zjišťovat obsah léčivých látek a podobně. Zahradu navštěvuje i veřejnost, například školy,“ uvedl proděkan fakulty Jiří Vlček Druhá polovina 70. let byla vyplněna entuziasmem pro dobudování druhé budovy, na jejíž výstavbě se aktivně podíleli učitelé i studenti.

V rámci sobotních oslav mohli zájemci navštívit i farmaceutické muzeum v hospitálu v Kuksu, což je účelové zařízení fakulty, v letní sezóně otevřené denně kromě pondělí. Zřízeno bylo roku 1994 a spravuje historické sbírky, které vznikaly od konce 19. století.

„Absolventi naší fakulty mají dobrou průpravu práce v laboratoři, půlroční praxi v lékárně, zkušenosti s vědeckou prací i určité zkušenosti s farmaceutickým průmyslem. Uplatňují se nejen v lékárnách, ale i ve farmaceutickém průmyslu, velkodistribuci a ve výzkumných laboratořích biologického, chemického a biochemického směru,“ poznamenal Vlček.

Zájem o studium na hradecké fakultě přesahuje její možnosti. „Každoročně přijmeme jen asi třicet procent zájemců. Uvažujeme o rozšíření prostor, ale je potřeba zvážit, jestli bychom byli schopni zaplatit provozní náklady,“ řekl Vlček.

V sobotu večer se absolventi spolu s pracovníky fakulty sešli v hradeckém kongresovém centru Aldis a Český spolek studentů farmacie tam současně uspořádal ples fakulty. Oslavy výročí budou završeny koncem března koncertem.


Jiří Bednář



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:08

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze