Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Ministerstvo chce použít tři miliardy na zkvalitnění vzdělávání

Ministerstvo chce použít tři miliardy na zkvalitnění vzdělávání

PRAHA 17. března (ČTK) - Ministerstvo školství chce investovat tři miliardy korun, které má z Evropského sociálního fondu, na zkvalitnění vzdělávání na všech stupních škol a také na podporu vědy a výzkumu. Polovinu částky použije na prosazování systémových změn, například reformu obsahu vzdělávání a výuku podle rámcových a školních vzdělávacích programů, které nahradí osnovy, řekla ČTK náměstkyně ministryně školství Alena Štěrbová.

Peníze jsou určeny na roky 2004 až 2006. Mezi lidmi ze školství však panují obavy, že kvůli složité administrativě, která s podáváním projektů souvisí, se nemusí podařit vyčerpat celou částku. Hovořili o tom například pedagogové na dnešní diskusi Stálé konference asociací ve vzdělávání. Upozornili na řadu nejasností a problémů, s nimiž se musí žadatelé při tvorbě projektu vypořádat. Štěrbová si myslí, že se podaří peníze rozumě vyčerpat, a to i přesto, že se zatím žádný projekt nerealizuje. V nejbližší době by měl odstartovat projekt na prosazování systémových změn zaměřený na školení učitelů pro tvorbu školních vzdělávacích programů, které si budou tvořit jednotlivé školy a budou se moci v jejich rámci profilovat. Bude jej zajišťovat Pedagogické centrum Praha, další národní projekty připravuje. Zbylé 1,5 miliardy korun bude ministerstvo rozdělovat mezi projekty, které mohou předložit kraje, obce, svazky obcí, školy a neziskové organizace, uvedla Štěrbová. Jejich projekty by měly být zaměřeny na vzdělávání učitelů, integraci znevýhodněných dětí a mladých lidí do vzdělávacího systému, prosazování výuky zaměřené na získávání různých dovedností jako je práce s informacemi, práce v týmu či kritické vyhodnocování poznatků. Projekty budou vybírat v několika vlnách. První končí 1. dubna a Štěrbová očekává, že jim přijde několik set projektů. "Myslím si, že se na konci roku 2006 bude říkat, že peněz bylo málo," dodala.

Petra Měšťanová kš




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:08

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze