Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       AV založila další společné dílny s vysokými školami, je jich 55

AV založila další společné dílny s vysokými školami, je jich 55

PRAHA 24. března (ČTK) - Akademie věd loni založila pět nových společných pracovišť s vysokými školami, jejich počet tak vzrostl na 55. Vznikla například Akademická laboratoř materiálového výzkumu malířských děl jako společná dílna Ústavu anorganické chemie a pražské Akademie výtvarných umění. Historický ústav Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích spojil síly s Historickým ústavem v Centru raně novověkých studií. Založeny byly také nové pracoviště neurověd, laboratoř buněčné biologie a pracoviště seizmologů.

Výroční zpráva akademie za loňský rok také konstatuje, že se zvýšil počet studentů pracujících na půdě akademie, přibylo také pracovníků akademie působících na vysokých školách. Ústavy akademie loni zaměstnávaly 1939 studentů doktorských studijních programů. Na 36 pracovištích se školilo 236 zahraničních doktorandů. V porovnání s rokem 2000, kdy pracovalo v akademii 1180 doktorandů, tak stoupl jejich počet o 759.

Na vysokých školách učilo loni přes 900 zaměstnanců akademie. Zhruba polovina z tohoto počtu mělo na vysoké škole vedlejší úvazek. Naopak 361 vysokoškolských pedagogů mělo vedlejší úvazek v akademii. Oproti minulým letům se mírně zvýšil počet profesorů v akademii, a to na 210, i docentů na 296.

Akademie se loni starala i o vybudování nového zázemí pro své zaměstnance a nových pracovišť. Dokončila přestavbu skleníků geneticky modifikovaných organismů Ústavu experimentální botaniky na Karlovce. Investovala do výstavby malometrážních bytů pro zaměstnance a rekonstrukce laboratoře genetiky ryb v Ústavu živočišné fyziologie a genetiky v Liběchově. Stavělo se také biologické pracoviště v Českých Budějovicích a v Ústavu jaderné fyziky v Řeži u Prahy.

Vedle toho pokračovala výstavba nové budovy archivu v Praze a dvou depozitářů knihovny akademie v Jenštejně, kam bude po zkušenostech z povodní roku 2002 přemístěna větší část knihovních fondů z lokalit ohrožených v Praze velkou vodou. Na tuto akci akademie použila i víc než šest milionů korun, které přijala v roce 2003 z Fondu solidarity Evropské unie.


Soňa Remešová mal



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:08

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze