Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Klaus kritizoval malé univerzity

Klaus kritizoval malé univerzity

Návštěva prezidenta se nesla v oficiálním duchu, hlas zvýšil jen na rektorátě hradecké školy


Hradec Králové - Včera uplynuly dva roky od zvolení Václava Klause prezidentem. Ten právě v půli svého funkčního období zavítal do Hradeckého kraje. Návštěva se nesla v ryze oficiálním duchu, v proslovech uvážlivý Klaus se nechal k ostřejší výměně názorů strhnout jen na rektorátě hradecké univerzity. Ačkoli se všichni tvářili slavnostně, debatu nad smyslem regionálních vysokých škol mezi vedením školy a prezidentem musela zmírňovat první dáma Livie Klausová.

Na pobídku děkana pedagogické fakulty Vladimíra Volfa, ať prezident pronese svůj názor na úlohu malých univerzit, odpověděl Klaus klidným hlasem, ale ostrým tónem. „Zvyšování počtu fakult a studentů hodnotím jako scestné,“ řekl prezident s vysvětlením, že ve vzdělávání by měla kvalita převažovat nad kvantitou. Ve chvíli, kdy mu představitelé školy předkládali čísla o počtech uchazečů, reagoval slovy: „Jste falešně informováni.“

Postoj prezidenta zasáhl představitele hradecké univerzity ve chvíli, kdy se jim opakovaně nepodařilo prosadit vznik nové fakulty humanitních studií. Právě tento úkol si univerzita v čele s rektorkou Jaroslavou Mikuleckou opět vytyčila jako jednu z priorit do příštích let.

Už tak napjatá debata vyvrcholila ve chvíli, kdy přišla řeč na dostupnost vysokého školství a zavedení školného. „Rádi bychom vybírali školné, ale ten návrh nebyl schválen,“ řekla rektorka.

To prezidenta očividně popudilo, zhoupl se na židli a zvýšil hlas. „Vy byste chtěli dostávat peníze od státu a ještě navíc peníze ze školného, tohle přeze mě neprojde, pod takový zákon se nepodepíšu,“ řekl Klaus. Proděkan Antonín Slabý prezidentovu ostrou kritiku komentoval s úsměvem. „Na takovou kritiku jsme zvyklí,“ řekl.


ms



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:07

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze