Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Březen 2005
Dětský uzel aktuálního dokumentu Klaus kritizoval malé univerzity

Včera uplynuly dva roky od zvolení Václava Klause prezidentem. Ten právě v půli svého funkčního období zavítal do Hradeckého kraje. Návštěva se nesla v ryze oficiálním duchu, v proslovech uvážlivý Klaus se nechal k ostřejší výměně názorů strhnout jen na rektorátě hradecké univerzity. Ačkoli se všichni tvářili slavnostně, debatu nad smyslem regionálních vysokých škol mezi vedením školy a prezidentem musela zmírňovat první dáma Livie Klausová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Evropské univerzity lákají české studenty

V loňském akademickém roce například vycestovalo za studiem prostřednictvím výměnného vzdělávacího programu Erasmus téměř 3600 Čechů - o šest stovek víc než v roce předešlém. Právu to sdělil Josef Vochozka, šéf Národní agentury Socrates, Tempus.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Absolventi tleskali botanické zahradě

V sobotu se veřejnosti otevřely všechny katedry a výukové prostory ve dvou budovách fakulty v Heyrovského ulici i botanická zahrada léčivých rostlin, která prošla před několika lety rozsáhlou rekonstrukcí. Každá z kateder se navíc návštěvníkům prezentovala na informačních panelech v galerii Na Mostě, která je součástí fakulty a kde pravidelně probíhají výtvarné výstavy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu  MacShane v Praze: Britové řeknou ústavě ano

Britský ministr pro evropské záležitosti Denis MacShane vystoupil včera na Karlově univerzitě v Praze. Hovořil o nutnosti zajištění hospodářského růstu Evropy, výhodách otevřeného přístupu k trhu práce, bezpečnosti a vyhlídkách ústavní smlouvy ve Velké Británii.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Všechny univerzity ve střední Evropě zvyšují počty studentů

Všechny univerzity ve střední Evropě zvyšují počty studentů v bakalářských studijních programech. Snaží se přitom zachovat kvalitu navazujícího magisterského studia a nepodlehnout tlakům na jeho zpřístupnění většímu počtu lidí, řekl dnes novinářům rektor Univerzity Karlovy Ivan Wilhelm po dvoudenním jednání zástupců konferencí rektorů ze sedmi zemí střední Evropy.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studenti soutěžili na akademickém mistrovství v debatování

Vítězem pátého ročníku česko- slovenského akademického mistrovství v debatování se stal tým debatního klubu Univerzity Karlovy (UK) v Praze. Jeho členové Jan Libíček a Richard Gracla zvítězili nad dalšími 22 zúčastněnými dvojčlennými týmy, řekl dnes ČTK pořadatel Tomáš Kovařík. Nejlepším řečníkem byla vyhlášena Irena Zatloukalová z debatního klubu studentů Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Farmaceutická fakulta slaví 35. výročí

Pětatřicet let od svého založení slaví letos Farmaceutická fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové. V sobotu k tomuto výročí uspořádala setkání absolventů a den otevřených dveří. Fakulta byla slavnostně otevřena v lednu 1970 a zpočátku měla kolem šedesáti studentů, nyní ji každým rokem opouští na 150 absolventů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Vysokou školu nedokončí ročně 30 tisíc studentů

Zhruba 30 tisíc studentů každým rokem předčasně ukončí studium na vysoké škole. Část školu opustí, protože nezvládá požadavky. Velký počet posluchačů ale přechází na jiné obory nebo školy, o které měli původně zájem, ale nedostali se tam. Prodlužují si tak dobu studia, a pokud je to víc než o rok, musí začít škole platit. Ne všichni to ale dělají a vysoké školy tak na nich peníze vymáhají nebo se s nimi rozloučí.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Studentů bez peněz v hlavním městě ubývá

Doba, kdy synonymem studentského života byla vedle nevázaného života také permanentně prázdná peněženka, se pomalu stává minulostí. I přesto, že náklady na život v hlavním městě patří k nejvyšším v republice, nemálo pražských vysokoškoláků si vydělá na slušný podnájem a živobytí a na rodičích je finančně nezávislých.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Na Univerzitu Karlovu přišlo letos o 1000 přihlášek víc než loni

Na Univerzitu Karlovu přišlo letos podle předběžných údajů přes 49.800 přihlášek ke studiu, to je o téměř 1100 víc než loni. Uchazeči měli největší zájem o filozofickou fakultu, největší nárůst počtu přihlášek zaznamenala fakulta sociálních věd, řekl ČTK mluvčí univerzity Václav Hájek.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Ministerstvo chce použít tři miliardy na zkvalitnění vzdělávání

Ministerstvo školství chce investovat tři miliardy korun, které má z Evropského sociálního fondu, na zkvalitnění vzdělávání na všech stupních škol a také na podporu vědy a výzkumu. Polovinu částky použije na prosazování systémových změn, například reformu obsahu vzdělávání a výuku podle rámcových a školních vzdělávacích programů, které nahradí osnovy, řekla ČTK náměstkyně ministryně školství Alena Štěrbová.

Dětský uzel aktuálního dokumentu AV založila další společné dílny s vysokými školami, je jich 55

PRAHA 24. března (ČTK) - Akademie věd loni založila pět nových společných pracovišť s vysokými školami, jejich počet tak vzrostl na 55. Vznikla například Akademická laboratoř materiálového výzkumu malířských děl jako společná dílna Ústavu anorganické chemie a pražské Akademie výtvarných umění. Historický ústav Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích spojil síly s Historickým ústavem v Centru raně novověkých studií. Založeny byly také nové pracoviště neurověd, laboratoř buněčné biologie a pracoviště seizmologů.

Dětský uzel aktuálního dokumentu Slovensko do měsíce představí veřejnosti nový školský zákon

Nejpozději do čtyř týdnů by se měl být předložen k veřejné diskusi nový slovenský školský zákon, který připravuje resort ministra Martina Fronce. Nový zákon by měl přinést například zavedení domácí výuky, ale také snížení objemu povinného učiva.




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:07

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 16.05 2024 21:36 , © Univerzita Karlova v Praze