Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Rektor: Univerzita bude stále podporovat cesty studentů do ciziny

Rektor: Univerzita bude stále podporovat cesty studentů do ciziny

PRAHA 7. dubna (ČTK) - Univerzita Karlova v Praze (UK) chce i v následujících letech rozvíjet programy, které umožní českým studentům vyjet na čas do zahraniční školy. Počet posluchačů odjíždějících do zahraničí a jejich výsledky jsou totiž jedním z kritérií při hodnocení kvality vysokých škol a univerzita se chce řadit mezi ty kvalitní, řekl dnes rektor Ivan Wilhelm na setkání akademické obce při příležitosti 657. výročí založení univerzity.

UK podle Wilhelma vyměňuje nejvyšší počet studentů ze všech vysokých škol v České republice, ale i mezi univerzitami nových členských zemí Evropské unie. Podle výroční zprávy UK za minulý akademický rok vyjelo do zahraničí v různých programech 3000 českých studentů. Cizinců na největší české univerzitě studuje 4500. Studenti UK mohou odjet do zahraničí v rámci programu EU Erasmus, ale i prostřednictvím dohod mezi univerzitami.

Wilhelm poznamenal, že císař Karel IV. zakládal v roce 1348 univerzitu mimo jiné proto, aby se obyvatelé království nemuseli vzdělávat za hranicemi země, a také proto, aby přilákala studenty ze zahraničí. Ze zakládací listiny vyplývá, že univerzita má být institucí vysoké kvality, a to i v mezinárodním srovnání. To jsou podle něj myšlenky stále aktuální. "I my dnes nabízíme v nejrůznějších oborech vzdělání zahraničním studentům a míra jejich zájmu a naše schopnost jej uspokojovat je jedním z parametrů kvality," uvedl.

Stále stoupá také zájem domácích studentů o Univerzitu Karlovu. Ač škola navyšuje počet míst a rozšiřuje nabídku studijních programů, nemůže nadále výrazně zvyšovat počet svých studentů. Už nyní se dostala na hranici svých kapacitních možností, poznamenal rektor. Zvyšování nabídky vzdělání je podle něho tématem pro vysokoškolský sektor v zemi.

Petra Měšťanová kar



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:09

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze