Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Češi mohou získat europas, který jim může usnadnit hledání práce

Češi mohou získat europas, který jim může usnadnit hledání práce

PRAHA 30. března (ČTK) - Češi mohou získat dokument, který by jim mohl pomoci při hledání zaměstnání v zahraničí nebo usnadnit cestu za vzděláním. Stejně jako ostatní občané Evropské unie mohou už letos získat europas. Je to soubor pěti dokumentů, které vypovídají o vzdělání, jazykových dovednostech, odborné kvalifikaci, osobních kompetencích a zkušenostech jeho držitele z evropského trhu práce, řekl dnes ČTK Pavel Petrovič z Národního centra Europass.

Dokument je novinkou v celé EU a pro všechny její členské země bude jednotný, včetně popisu odborných kvalifikací. Informace o uchazečích z různých zemí budou tedy srovnatelné. Zájemci jej získají zdarma. "Pro potenciálního zaměstnavatele bude uchazeč díky tomuto dokumentu čitelnější, bude vědět, co umí," uvedla náměstkyně ministryně školství Alena Štěrbová.

Z internetových stránek www.cedefop.eu.int si lidé budou moci stáhnout formuláře pro životopis nebo dokument o jazykových dovednostech, které vyplní sami. Osvědčení o vzdělání popisující znalosti a dovednosti absolventa oboru bude moci vydat škola, získá ho u Národního ústavu odborného vzdělávání. Informace v češtině by lidé měli najít na stránkách www.europass.cz, které by měly fungovat v nejbližší době. Europas není dokument, který budou lidé muset mít povinně. Bude záležet jen na člověku, zda jej bude chtít mít a prokazovat se jím, když bude hledat zaměstnání, podotkla Štěrbová.

Vydávání a informování o europasu má na starosti Národní centrum Europass při Národním ústavu odborného vzdělávání. Zatím se na něj kvůli novému dokumentu obrátilo přes 500 lidí. Podle dřívějšího vyjádření evropského komisaře Jána Figeľa je cílem Evropské komise, aby europas do pěti let měly tři miliony Evropanů.

Petra Měšťanová kar



Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:08

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze