Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Univerzita Karlova udělila čestné doktoráty americkým vědcům

Univerzita Karlova udělila čestné doktoráty americkým vědcům

PRAHA 30. května (ČTK) - Univerzita Karlova dnes udělila čestné doktoráty americkým vědcům Bettie Sue Mastersové a Feridu Muradovi. Oba spojuje výzkum kysličníku dusnatého (NO). Tato molekula hraje významnou úlohu při léčbě srdečních a cévních onemocnění. Diplomy laureáti převzali v historické Velké aule univerzity za přítomnosti jejích hodnostářů a představitelů fakult. Slavnostnímu aktu přihlížela ministryně zdravotnictví Milada Emmerová a další čeští politikové.

Mastersovou Karlovo vysoké učení ocenilo "za celoživotní dílo v oblasti enzymologie molekulární biochemie, intraproteinového transportu elektronů a signalizace pomocí oxidu dusnatého", Murada za "za průkopnické práce o oxidu dusnatém jako signální molekule ve vaskulární fyziologii".

Murad (1936) získal za svou vědeckou práci mnoho mezinárodních uznání a ocenění včetně Nobelovy ceny. V roce 1998 ji dostal společně s Robertem Furchgottem a Louisem Ignarrem za objev kysličníku dusnatého jako signální molekuly v srdečně- cévním systému. Murad je uznávanou vědeckou osobností v oborech molekulární farmakologie a fyziologie. Jeho objevy představují nové chápání působnosti jedovatých plynných molekul, jakými jsou kysličník dusnatý (NO) a uhelnatý (CO) v lidském organismu.

Při léčbě anginy pectoris se už více než stovku let užíval nitroglycerin. Teprve Murat však v roce 1977 objevil, že jeho léčebný účinek vzniká tím, že uvolňuje kysličník dusnatý. Mastersová (1937) první prokázala, že enzym, který katalyzuje tvorbu kysličníku dusnatého, obsahuje v aktivním místě molekulu červeného krevního barviva - hemoglobinu. Výsledky její vědecké práce stejně jako Muratovy přispěly k pochopení cévních onemocnění a k poznání mechanismů, které vedou k tvorbě plynných molekul v lidském organismu.

Václav Hrníčko kš




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:11

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze