Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Figel vybízí nováčky k zapojení do programu pro cizí studenty

Figeľ vybízí nováčky k zapojení do programu pro cizí studenty

BRUSEL 13. května (zpravodaj ČTK) - Nezůstat mimo vznikající síť evropských univerzit, které spojují síly pro hostování zahraničních studentů, vybízí české a slovenské vysoké školy komisař pro školství a kulturu Ján Figeľ. První rok programu Erasmus Mundus, který Evropská unie vytvořila jako obdobu amerického Fulbrightova stipendia, přilákal na studia v unii 140 studentů a 42 výzkumníků z Asie, hlavně z Číny, Afriky, Ameriky, Ruska a dalších nečlenských zemí EU. Unie míní do lákání zahraničních mozků vložit 230 milionů eur. Během pěti let má v EU studovat na 8000 lidí z třetích zemí.

Zapojení univerzity do programu představuje podle komisaře 'známku kvality'. Škola totiž musí splnit kvalitativní kritéria i získat uznání partnerů, tedy vstoupit do konsorcia s nejméně dvěma dalšími univerzitami, na nichž studenti postupně působí. Nejaktivněji si zatím vedou vysoké školy z Británie, Francie, Německa, Itálie a Španělska. 'Je důležité, aby univerzity z nových členských zemí nečekaly. Čas je důležitý, vytváří se síť univerzit, které účastí v programu Erasmus Mundus získávají jisté renomé. Je to šance,' apeloval Figeľ.

Zatím se do programu zapojila ze Slovenska jen Zemědělská univerzita v Nitře, která spolu se zahraničními partnery dostane na dvouletý program magisterského studia téměř půl milionu eur. Napřesrok se přidají tři české školy, Univerzita Karlova a ČVUT z Prahy a Palackého univerzita z Olomouce. Program je otevřený, záleží na schopnostech zájemců nalézt partnery a vyhovět nabídkou studijních programů a uznáním jejich výsledků.

Stipendium pro zahraničního studenta v programu Erasmus Mundus činí 1600 eur měsíčně, zatímco v programu Erasmus, určeném studentům v rámci EU včetně Čechů a Slováků přispívá EK jen desetinou. Podle Figeľa se v případě Evropanů počítá se spolufinancováním od národních vlád a univerzit. 'Žít rok či dva v úplně cizí Evropě je pro člověka z Afriky či Asie mnohem těžší než pro občana EU,' vysvětlil Figeľ s připomínkou, že EK navrhuje zvýšit stipendium pro evropské studenty na 250 eur.

msk čas hej







Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:10

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze