Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Vláda projedná novelu, která má posílit autonomii vysokých škol

Vláda projedná novelu, která má posílit autonomii vysokých škol

PRAHA 7. května (ČTK) - Posílit postavení rektorů a děkanů, umožnit vysokým školám vybírat poplatky za rigorózní zkoušky a osvobodit vysoké školy od daně z příjmů má novela vysokoškolského zákona, kterou by měla ve středu projednat vláda. Autory předlohy jsou lidovečtí a sociálnědemokratičtí poslanci.

Uvedli, že jejich návrh má do určité míry posílit autonomii vysokých škol, aniž by ale snižoval roli ministerstva školství a akreditační komise. Jedna z autorek, Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), ČTK řekla, že novela také mění hospodaření škol. Peníze od státu, které nespotřebují v jednom roce, by podle ní vysoké školy mohly převést do dalšího roku.

Poslanci mimo jiné navrhli neomezovat počet funkčních období děkana a rektora, nyní lze tuto funkci vykonávat nejvýše dvakrát po sobě. Autoři novely chtějí také zjednodušit volbu akademického senátu vysoké školy a fakulty.

Navrhli rovněž posílit právní jistotu studentů, například přesnějším vymezením disciplinárních přestupků. Novela má také umožnit podávat přihlášky ke studiu elektronicky.

Poslanci očekávají, že by jejich předloha měla mít pro školy "mírný" finanční přínos díky tomu, že by mohly vybírat poplatky za rigorózní zkoušky. Osvobození škol od daní z příjmů podle nich nebude mít na příjmy státního rozpočtu velký vliv. Daně odváděné univerzitami jsou už teď minimální.

hj kš




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:10

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze