Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       HN: Ministerstvo školství má vrátit do rozpočtu 100 milionů korun

HN: Ministerstvo školství má vrátit do rozpočtu 100 milionů korun

PRAHA 9. května (ČTK) - Ministerstvo školství má vrátit do státního rozpočtu 100 milionů korun. Podle finančního úřadu peníze utratila v rozporu se zákonem příspěvková organizace ministerstva Dům zahraničních služeb, která se stará o stáže zahraničních studentů, výjezdy lektorů do ciziny či připravuje mezinárodní konference. Verdikt finančního úřadu je od začátku dubna pravomocný. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny.

Ministryně školství Petra Buzková (ČSSD) podle listu už žádala svého stranického kolegu a ministra financí Bohuslava Sobotku o prominutí odvodu. "Zatím rozhodnutí nepadlo. Bude to - stejně jako všechny ostatní podobné záležitosti - posuzovat komise," řekl HN mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Ředitel Domu zahraničních služeb tvrdí, že jde o nedorozumění. "Správce daně změnil výklad příslušných zákonných ustanovení, aniž by Dům zahraničních služeb o této změně či jejích důvodech měl vůbec ponětí," cituje list ze Svobodova dopisu ministerstvu financí. Někteří zaměstnanci organizace však s touto argumentací nesouhlasí a tvrdí, že ředitele na chybné kroky v hospodaření upozorňovali. Také oni své stanovisko zaslali ministerstvu financí.

Ministryně Buzková poslala do Domu zahraničních služeb kontrolu. "Musíme zjistit, zda tam nenastalo nějaké pochybení ze strany zodpovědných pracovníků. Pokud se ukáže, že ano, samozřejmě z toho budou vyvozeny patřičné závěry," sdělila HN mluvčí ministerstva školství Michaela Lagronová. V případě, že se žádná pochybení nenajdou, je podle mluvčí možná i ta varianta, že by o sporu rozhodl soud.

Rozpočet Domu zahraničních služeb je zhruba 200 milionů ročně, vrácení poloviny by byl podle ředitele Svobody likvidační

krok.mkv




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:10

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze