Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Slovenští studenti protestovali proti ministru školství Froncovi

Slovenští studenti protestovali proti ministru školství Froncovi

BRATISLAVA 4. května (zpravodaj ČTK) - Ulice několika slovenských měst dnes zaplnily stovky studentů, kteří tak dali najevo nespokojenost s prací ministra školství Martina Fronce. Mladí lidé jej viní ze špatně připravené reformy vysokého školství, jejíž součástí je i zavedení poplatků za studium. Fronc podle jejich názoru nezvládl také přípravu maturit. Studenti proto ministra opakovaně vyzvali k demisi.

Na pochod Bratislavou se vydala asi tisícovka vysokoškoláků a středoškoláků. Na košile si připnuli oranžové stužky a na protest proti působení Fronce pískali na píšťalky. Vybavili se přitom plakáty s nápisy "K čertu s vládou likvidující studenty" nebo "Vzdělání není na prodej". Během pochodu skandovali "Odstoupit, odstoupit" a "Studenti se nebojí, pojďme všichni do boje". Pod petici za Froncovo odvolání přibyly během několika minut desítky podpisů.

"Ministr selhal v tom, že nepřipravil reformu. Ta se jednoduše připravuje tak, že se stanoví cíle a pak se hledají prostředky. Nikoli naopak. To je, jako kdyby k lékaři přišel pacient a lékař by mu bez vyšetření rovnou naordinoval chemoterapii. Reforma nemůže znamenat pouze to, aby studenti za vzdělání platili," řekl ČTK student práva Jaroslav Hrenák.

Na demonstraci do Bratislavy přijeli i studenti z okolních měst Malacky, Myjava či Topoľčany. Vysokoškoláky podpořila i řada maturantů, kteří protestovali proti Froncovi už v dubnu. Více než 2700 středoškoláků si totiž muselo zopakovat maturitní písemku z matematiky, protože vinou státních úředníků se na několika školách objevily i testy se správnými odpověďmi.

Na náměstí SNP v Banské Bystrici dnes protestovalo asi 300 studentů. "Zavedením poplatků se vůbec nic nevyřeší," prohlásil před novináři předseda studentského senátu zdejší Univerzity Mateja Bela Martin Král. Podle něj se školným souhlasí pouze malá část studentů. Během shromáždění nespokojenci přečetli výzvu adresovanou poslancům, aby hlasovali pro Froncovo odvolání. V Košicích pochodovala více než tisícovka mladých lidí. Nesli transparenty "Hoďte Fronce do hrnce" a hlasitě se domáhali jeho odchodu z ministerského křesla. Svou nespokojenost dali dnes najevo i studenti v Trnavě, Trenčíně a Žilině.

Mladí přívrženci pravice ve slovenské metropoli přichystali dopoledne shromáždění na podporu reformy vysokého školství. Mítink ale skončil fiaskem, když na něj přišlo asi dvacet lidí.

Slovenský parlament posunul v březnu do druhého čtení zákon o studentských půjčkách, který počítá i se zavedením poplatků za vysokoškolské studium. Školné by přitom nemělo přesáhnout 26.000 slovenských korun (více než 20.000 Kč) ročně. Rozhodující hlasování sněmovny se očekává v květnu. Osud reformního zákona je však nejasný, protože menšinová koalice se ve sněmovně se 150 křesly musí spoléhat na podporu nezávislých poslanců. V posledních dnech se navíc začaly ozývat kritické hlasy i z koaličního tábora. Opozice se pokusí ve sněmovně o odvolání křesťanského demokrata Fronce, který si prozatím nemůže být jistý ani hlasy vládních liberálů (ANO).

Ivan Matejička jpl ker ank




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:09

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze