Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       K pražskému protestu kvůli kolejnému se mnoho škol nepřipojí

K pražskému protestu kvůli kolejnému se mnoho škol nepřipojí

PRAHA 29. dubna (ČTK) - Květnová demonstrace pražských studentů proti zdražení kolejí zatím nepřeroste v celorepublikové protesty. Některé studentské organizace mimopražských vysokých škol budou o formě protestů ještě jednat, ale například v Brně se s vyššími cenami už smířili. Zástupci Jihočeské univerzity považují změny v systému plateb dokonce za správné, vyplynulo z ankety ČTK.

Studenti v hlavním městě chtějí podle dnešního Práva protestovat v květnu před úřadem vlády i ministerstvem školství a zároveň budou požadovat odstoupení ministryně Petry Buzkové (ČSSD). Zdražení kolejí si vynutila změna v poskytování dotací na ubytování. Stát ustoupil od dotací lůžek prostřednictvím škol, od října dostane škola peníze na stipendia pro studenty.

V současnosti se cena lůžka pohybuje v průměru kolem 1000 korun za měsíc, nově se zvýší na dvojnásobek nebo ještě více. Ústeckým vysokoškolákům se rovněž zvyšování kolejného nelíbí. Chtějí se proti tomu nějak postavit, zatím se ale neshodli na formě, řekl ČTK jeden ze studentů Jakub Špaček. Studenti Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně budou o případných protestech jednat 4. května se zástupci Studentské unie. "Není vyloučeno, že bychom se mohli přidat k aktivitě nějaké jiné vysoké školy," řekl student Rudolf Koukol z akademického senátu. Škola podle něj zřejmě připraví petici.

V Liberci se už jedna protestní akce studentů uskutečnila. Spontánně tam v dubnu demonstrovala stovka studentů. S transparenty a skandováním "nezdražujte koleje" došli na Benešovo náměstí, kde se snažili vysvětlit, proč se jim zdražení nelíbí. Nyní se posluchači liberecké Technické univerzity zatím demonstrovat nechystají.

Ani na Západočeské univerzitě v Plzni se teď k ničemu neschyluje. "Zatím totiž nemáme přesné informace o tom, jakým způsobem bude univerzita dotace rozdělovat. Nemáme tedy proti čemu protestovat," řekl místoprezident Stavovské unie studentů Jiří Sojka. Podobná je situace v Olomouci. "Bohužel, studenti mají málo informací," řekl dnes ČTK člen kolejní rady tamní univerzity Tomáš Lena.

"Nezbylo nám než se se zdražením smířit," řekla dnes ČTK členka studentské komory akademického senátu brněnské Masarykovy univerzity Kateřina Haklová. Podle ní si řada studentů hledá jiné formy ubytování než na kolejích, protože na nich nemají dost místa ani soukromí. Zájem o koleje však i přes oznámené zdražení převyšuje jejich kapacity.

Žádné protesty nechystají ani na brněnské technice. "Většina lidí byla zatím příjemně překvapena, že zdražení není veliké," řekl Jiří Gajdošík z Vysokého učení technického.

Místopředseda akademického senátu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Jan Jukl považuje změnu systému přidělování dotací za správnou. Podle něho je hlavním problémem malá informovanost. "Důležité je vysvětlit, že zatímco dosud příspěvek dostávali jen studenti bydlící na kolejích, teď se počet lidí s nárokem na dotaci zvýší," řekl ČTK. Sám pochází z Poličky a bydlí na budějovických kolejích, takže změna ho také postihne. Uvedl, že dosud není jasné, jaký bude mít novinka přesně dopad. "V principu je ale správné, že přibude studentů se šancemi dostat příspěvek," uvedl.

ran kar




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:09

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze