Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Plán podpory výuky jazyků předloží Buzková vládě do osmi týdnů

Plán podpory výuky jazyků předloží Buzková vládě do osmi týdnů

PRAHA 16. května (ČTK) - Pravděpodobně do šesti až osmi týdnů předloží ministryně školství Petra Buzková (ČSSD) vládě Národní plán výuky cizích jazyků na roky 2005 až 2008. Plán by měl vytvořit prostředí motivující lidi k učení se cizím řečem a zvýšení jazykových dovedností. Buzková to dnes řekla rozhlasové stanici BBC. Nechtěla ale uvést, kolik bude realizace plánu stát. Poznamenala jen, že pokud by vláda zohlednila všechny své představy, tak by šlo o několik miliard korun.

Podporu výuky cizích jazyků slíbil v programovém prohlášení předseda vlády Jiří Paroubek (ČSSD). Znalost světových jazyků, zejména angličtiny, vláda považuje za významnou prioritu v úsilí o zvýšení konkurenceschopnosti Čechů na evropském trhu práce. Ministryně naznačila, že plán bude do značné míry závislý na tom, jaké finanční možnosti bude vláda mít. "Jsou to všechno věci, které stojí peníze a které nemohou v současné době školy dělat bez finančního navýšení," řekla Buzková.

Informovala o tom, že plán bude mimo jiné obsahovat výuku jazyků v předškolních zařízeních. Poznamenala také, že by si dovedla představit návrh, podle nějž by se jazykovým školám snížilo DPH z 19 procent na pět procent tak, aby byly více dostupné širší veřejnosti. "Na druhou stranu by ale bylo zapotřebí udělat určité kroky v jejich zákonné úpravě v tom smyslu, aby byla jistota, že tyto školy budou kvalifikovaně vedené," řekla ministryně.

Petr Beneš khj




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:10

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze