Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Slovenský parlament má hlasovat o zavedení školného

Slovenský parlament má hlasovat o zavedení školného

BRATISLAVA 17. května (zpravodaj ČTK) - Poslanci slovenského parlamentu by měli dnes odpoledne rozhodnout, zda budou vysokoškoláci platit za studium. Se zavedením ročního školného až do výše 26.000 slovenských korun (více než 20.000 Kč) počítá návrh zákona o studentských půjčkách. Předloha však zřejmě parlamentem neprojde, protože jí nepodpoří ani všechny čtyři vládní strany.

Proti školnému chce hlasovat Aliance nového občana (ANO). Straně ministra hospodářství Pavla Ruska přitom více než školné vadí ministr školství Martin Fronc z Křesťanskodemokratického hnutí (KDH). Tomu ANO vyčítá selhání při vedení úřadu. Ministr nedávno čelil kritice za opakování jednotných písemných maturit z matematiky poté, co část původních testů obsahovala i řešení.

Bez hlasů ANO jsou šance na prosazení školného ve sněmovně mizivé. Koaliční vláda premiéra Mikuláše Dzurindy totiž nemá v parlamentu nadpoloviční většinu a pro přijetí návrhu zpravidla potřebuje podporu aspoň několika nezávislých poslanců. Tři hlavní opoziční strany zavedení poplatků za studium odmítají. Proti školnému se vyjádřil i prezident Ivan Gašparovič.

Fronc minulý týden přestál pokus o vyslovení nedůvěry v parlamentu. ANO se přitom zdržela hlasování. Kritika Ruskových liberálů vůči Froncovi už zostřila jejich vztahy s křesťanskými demokraty. Odmítavý postoj ANO ke školnému potom zřejmě atmosféru v koalici ještě více ochladí.

pto ank




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:10

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze