Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Průzkum: Reformu financování kolejí podporuje většina studentů

Průzkum: Reformu financování kolejí podporuje většina studentů

PRAHA 27. května (ČTK) - Reformu financování ubytování na kolejích, která ruší dotace státu na lůžka a zavádí přímé příspěvky pro posluchače, podporuje téměř 80 procent studentů. Souhlasí s ní i téměř dvě třetiny mladých lidí, kteří bydlí na koleji. Zjistil to průzkum Sociologického ústavu Akademie věd ČR, na němž se podílela Studentská komora Rady vysokých škol, která změnu navrhla. Ve čtvrtek proti reformě v Praze protestovalo téměř 200 studentů, převážně z Univerzity Karlovy.

Reforma může pomoci i studentům, kteří bydlí na kolejích, protože budou moci příspěvek použít třeba na bydlení v soukromí, sdělila dnes ČTK Karolína Kučerová ze studentské komory. Kvůli reformě se zvýší ceny kolejí, školy ubytování zdražují většinou o výši dotace, kterou dostávaly od státu, tedy přibližně 900 korun. Chce to udělat například České vysoké učení technické v Praze.

Průměrný příspěvek pro studenta by měl být zhruba 650 korun. Jeho výše i pravidla pro přidělení se mohou lišit podle škol. Nárok na něj bude mít víc studentů, než nyní bydlí na kolejích.

Některé školy ale zdražují ubytování o více, než činila dotace. Studenti, kteří ve čtvrtek demonstrovali, uvádějí, že se například ceny kolejí na Univerzitě Karlově zvýší až trojnásobně. Dosud v průměru platili 800 až 1200 korun měsíčně, od října je bude kolej nejčastěji stát zhruba 2000 korun. Za kolej v centru města mohou zaplatit ale až 4000 korun.

Studentská komora za reformou podle Kučerové stojí. Podle předsedy komory Jiřího Nantla není přijatelné, aby byli podporování jen studenti ubytovaní na kolejích, takových je kolem 72.000, vysokoškoláků je kolem 270.000, příspěvek by získalo kolem 111.000 lidí. "Většina studentů se o své bydlení musela postarat sama a neměla nárok na žádnou podporu. Studentská reprezentace přitom nemůže prosazovat jen zájmy menšiny studentů bydlících na kolejích," uvedl Nantl.

Petra Měšťanová hj


Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:11

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 30.07 2024 21:08 , © Univerzita Karlova v Praze