Testovací web


  Rychlé vyhledávání


       Nevyšel další pokus slovenské opozice odvolat ministra školství

Nevyšel další pokus slovenské opozice odvolat ministra školství

BRATISLAVA 25. května (zpravodaj ČTK) - Slovenská opozice se dnes opět marně pokusila odvolat ministra školství Martina Fronce. V parlamentu se však na návrh Lidové strany-Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) nehlasovalo o vyslovení nedůvěry ministrovi, ale o vyslovení důvěry.

To je kontroverzní postup, který slovenská ústava nevysvětluje. Sněmovna nakonec ministrovi, který nedávno sklidil kritiku za nezvládnutí školních reforem,důvěru nevyslovila. Fronc ale přesto zřejmě ve funkci zůstane. Důvěru Froncovi vyjádřilo jen 59 ze 124 přítomných poslanců, 56 hlasovalo proti a devět zákonodárců se zdrželo. Podle experta na ústavní právo Petra Kresáka i koaličních poslanců ale hlasování nemělo právní účinek. Zda je názor Kresáka i vládní koalice správný, však ozřejmí až ústavní soud, jehož verdikt se očekává koncem června. 'Myslím si, že takové hlasování o důvěře nemá žádné (právní) následky. Toto hlasování ale nelze zakázat a není protiústavní,' řekl ČTK Peter Kresák. 'Ústava zná pouze hlasování o nedůvěře. Nelze ale říci, že hlasování o nedůvěře a o důvěře je to samé. Případné nevyslovení důvěry ministrovy tedy neznamená, že mu byla vyslovena nedůvěra,' vysvětlil právník. Podobný názor jako Kresák zastávají i další nezávislí právní experti.

Opozice se již potřetí pokusila odvolat Fronce vlastním výkladem ústavy a jednacího řádu sněmovny. V ústavě se totiž píše, že parlament může zbavit funkce ministra tím, že mu vysloví nedůvěru. Základní zákon ale zároveň uvádí, že po interpelaci ministra lze hlasovat rovněž o důvěře člena vlády. Z ústavy ale nevyplývá, že nevyslovení důvěry znamená i odvolání ministra. Poslanci ministrovi vyčítali, že nezvládl školské reformy a kritizuje ho kvůli snaze o zavedení školného na univerzitách. Dalším důvodem pro odvolání je podle Froncových kritiků nezvládnutí letošních maturit ze strany jeho ministerstva. Poté, co se mezi středoškoláky dostaly i testy z matematiky s vyplněnými odpověďmi, muselo zkoušky opakovat 2700 studentů.

knm šeb




Tento dokument ..    

Kontaktní osoba
pro tento dokument:


 

 

Tento dokument
ke stažení:


     ve formátu PDF
     ve formátu TXT

 

Poslední změna:

29.06 2014 03:11

 


         
 

Pro zájemce o studium pořádá UK v týdnu od 13. do 17. února Informační týden. Webové stránky usnadní zájemcům orientaci v nabídce studia i podmínkách přijímacího řízení.

 

Komentáře a dotazy zasílejte z kontaktního formuláře, Poslední aktualizace : 4.07 2024 11:35 , © Univerzita Karlova v Praze